Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Hírek

London

Jelentős bérleti-díj és bérbeadottság csökkenés az európai irodapiacokon

A Jones Lang LaSalle 2009. első negyedévre vonatkozó European Office Clock  kiadványa alapján


London, 2009. május 14. - A Jones Lang LaSalle piackutatása alapján az európai ”A” kategóriás irodapiac bérleti díjai 8%-kal csökkentek az első negyedévben. A kutatás 24 ország piaci teljesítményét veszi alapul és kihangsúlyozza, hogy a legmagasabb elérhető bérleti díjak a legtöbb irodapiacon csökkentek. Moszkva és London tapasztalta a legerősebb csökkenést (28,6%, illetve 21,1%), bár  Madrid (-12,5%) és Varsó (-10,7%) szintén kétszámjegyű bérleti díj-visszaesést regisztrált, míg a német nagyvárosok 2 és 5% közötti árcsökkenést tapasztaltak.

Mivel a bérlők száma jelentősen csökkent és a meglévő bérlők is törekednek az irodaterületek hatékonyabb helykihasználásra, így az iroda bérbeadás 2008-ban folyamatosan csökkent és további visszaesést eredményezett 2009. első negyedévének bérbeadási statisztikáiban is. Európában az iroda bérbeadás elérte a 1,9 millió m2-t, amely  37%-os visszaesést jelent az előző negyedévhez képest (-40% 2008. első negyedévéhez képest) és 31%-kal marad az  5 éves átlag alatt. A közép-kelet európai piacokat súlyosan érinti a romló gazdasági helyzet: a bérbeadás 41%-kal csökkent a negyedév során. A nyugat-európai piacok közül nagymértékű visszaesést tapasztaltak Utrechtben (-82%) és Dublinban (-71%), de olyan nagy piacok, mint London (-65%), Madrid (-56%), München (-44%), és Párizs (-23%) is jelentős visszaesést tapasztaltak 2009. első negyedévében 2008. azonos időszakához viszonyítva.

Az első negyedév során tapasztalt kereslet csökkenés és a több, mint 2 millió négyzetméternyi új terület átadása miatt az európai irodapiac kihasználatlansági mutatója 7,7%-ról 8,5%-ra emelkedett a negyedév alatt.  Az erős moszkvai irodaátadási hullámnak köszönhetően az összesített közép-kelet európai kihasználatlansági ráta 13,6%-ra ugrott 2009. első negyedévében. Európa irodapiacain a kihasználatlanság 2,4% (Luxemburg) és 18.5% (Dublin) között váltakozik.

Thierry Delvaux, a Jones Lang LaSalle budapesti irodájának ügyvezető igazgatója a következőket nyilatkozta a piackutatás eredményével kapcsolatban: „A budapesti irodapiac a várakozások ellenére jól teljesített az első negyedévben. A kihasználatlanság egyelőre nem emelkedett, de az év folyamán jelentős mennyiségű új iroda kínálatra kell számítanunk, ami hatással lesz a kihasználatlanságra is. A bérleti díjak egyre fokozódó nyomás alatt vannak és az év folyamán Budapesten is várható a legmagasabb bérleti díjak enyhe csökkenése.”