Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Hírek

Budapest

Növekvő fejlesztési aktivitás a budapesti irodapiacon


2016 harmadik negyedévében három új irodaépületet adtak át Budapesten 39.570 m2 összterülettel, olvasható a legfrissebb Budapest Office Market Pulse elnevezésű elemzésében. A növekvő fejlesztési aktivitás hatással van az üresedési rátára: az újonnan átadott épületekben található üres területek illetve a bérlők költözése miatt megüresedő irodák következtében a budapesti irodapiac üresedési rátája enyhén megemelkedett és jelenleg 10,9%-on áll. 

Az év folyamán eddig összesen öt irodaház került átadásra, ezek 70.870 m2 irodaterülettel bővítették a budapesti irodaállományt. Ez a fejlesztési volumen már a harmadik negyedév zárásakor 39%-kal magasabb volt, mint a teljes éves 2015-ös érték. Az év hátralévő részében a Nokia új, 25.000 m2-es székházának átadása várható. 
Az erősödő fejlesztési kedv megmutatkozik abban is, hogy 2017 és 2018 között a jelenlegi információk szerint körülbelül 240.000 m2 új irodaterület jelenik meg a piacon. 

A harmadik negyedév során a kereslet erős maradt. A teljes bérbeadás mértéke 95.230 m2 volt, ami megfelel az elmúlt négy év harmadik negyedéves átlagának.  Ezen belül a nettó bérbeadás 56.110 m2-t tett ki, ami 22%-os növekedést jelent 2015 harmadik negyedévéhez képest. A bérbeadásokat tekintve elmondható, hogy a legnagyobb aktivitást az SSC, a tanácsadó, IT és a pénzügyi szektor mutatja.

A budapesti irodai részpiacokon mért statisztikai adatok a korábbi negyedévek eredményeit erősítik; a legnépszerűbb iroda lokációk a Váci úti folyosó, a dél-pesti és a dél-budai alpiacok. Dél-Budán a legalacsonyabb az üresedési ráta, mindössze 4,3% és ez az érték negyedévről negyedévre csökkent az elmúlt időszakban. A legmagasabb kihasználatlanság változatlanul az agglomerációban van, itt az irodaterületek 35,7%-a áll üresen. „Előrejelzéseink alapján 2016 év végéig a budapesti üresedési ráta nem fog markánsan változni, és továbbra is 11% alatt fog maradni. Tekintettel arra, hogy az építés alatt álló ingatlanok telítettsége már most is eléri a 40%-ot, egyelőre nem számítunk az üresedési ráta megugrására az elkövetkező 2 évben sem” - tette hozzá Tuza Rita, a JLL piackutatási részlegének vezetője.

A legmagasabb budapesti iroda bérleti díj 2016 harmadik negyedévében 22 Euró/m2/hó volt. Egyes „A” kategóriás irodaházakban már egyértelműen tapasztalható a kínálati bérleti díjak emelkedése és az effektív bérleti díjak a bérleti ösztönzők csökkenésének köszönhetően szintén emelkednek.