Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Hírek

Budapest

A magyar kereskedelmi ingatlanpiacon 2016 első három negyedévében 1,5 milliárd euró volt a befektetési volumen

Az aktivitást a nagy értékű és ikonikus ingatlanok iránt érdeklődés generálja


​A JLL statisztikái szerint 2016 első három negyedévében a kereskedelmi ingatlan befektetési tranzakciók volumene elérte a 1,5 milliárd eurót, mely a tavalyi éves volumen duplája. Ez az eredmény a likviditás erőteljes növekedésének a bizonyítéka. 

A piac kiemelkedő teljesítményét az erős piaci fundamentumok és a magas hozamú magyar ingatlanok iránti megnövekedett befektetői érdeklődés alapozta meg. A teljes volumen körülbelül 45%-át irodai tranzakciók tették ki, ezt követték a kiskereskedelmi ingatlanok (29%) és az ipari ingatlanok (14%). A fennmaradó volument hotelek és újrafejlesztésre váró ingatlanok tették ki.  

A legnagyobb iroda tranzakció a 67 000 m2-es Millennium City Center eladása volt, melyet a Heitman és a Trigranit értékesített a JLL közreműködésével a CA Immo számára. A tranzakció értéke 175 millió euró volt, így a legnagyobb értékű önálló iroda tranzakció a magyar kereskedelmi ingatlanpiac eddigi történetében. A CA Immo részéről ez az első magyarországi akvizíció 2011 óta, amikor az Europolis platformját vásárolták fel. 

Benjamin Perez-Ellischewitz, a JLL tőkepiaci vezetője szerint: „ A CA Immo nem az egyetlen nagy befektető, amely visszatért a magyar piacra. Az erős makroökonómiai és irodapiaci fundamentumoknak köszönhetően Magyarország újra vonzó a nagy németországi befektetők számára is, akik olyan befektetési termékeket keresnek, amelyek bérbeadási szempontból kiegyensúlyozott teljesítménnyel és az európai sztenderdeknek megfelelő bérleti szerződésekkel rendelkeznek, illetve képesek minimalizálni a tulajdonosok piaci kockázatokkal szembeni kitettségét is. A második negyedévben a JLL a KGAL-t képviselte első magyarországi ingatlanjuk, az Eiffel Square irodaház megvásárlása során, míg a harmadik negyedévben a Corpus Sireo a Park Atrium irodaház akvizíciójával lépett a hazai piacra. ”

A JLL előrejelzése szerint 2016 utolsó negyedévében is erős marad a befektetői aktivitás és számos ikonikus épület tranzakciója várható, melyek révén a 2016-os éves tranzakciós volumen elérheti a 1,8 milliárd eurót. Ez az érték már megközelíti a 2007-es rekord magasságú éves befektetési volument mely 2 milliárd euró volt.