Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Hírek

Budapest

Teltházas érdeklődés a JLL „Váci út – folyosó a jövőbe” című konferenciáján


Budapest, 2017. március 08. -  Március elején a JLL „Váci út – folyosó a jövőbe" címmel tartott irodapiaci rendezvényén fejlesztői prezentációk keretében és prominens ingatlanpiaci szakértők előadásában ismerhették meg a Váci úti bérlők a folyosót és annak környékét érintő urbanisztikai és infrastrukturális elképzeléseket, a várható fejlesztéseket és az irodapiaci trendeket.

A rendezvényt a XIII. kerület polgármestere, Dr. Tóth József nyitotta meg, részt vett Dr. Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes, a BKK-tól Nyul Zoltán stratégia és innováció igazgató, valamint Baross Pál, a CEU campus-fejlesztési igazgatója is a meghívott előadók között szerepelt.

Furulyás Ferenc, a JLL ügyvezető igazgatója elmondta, hogy „az irodapiacon egy hiánypótló eseményt sikerült megszervezni, hiszen ritkán találkozhat bérlő-bérbeadó ilyen koncentráltan, egyszerre, egy helyen." „Az esemény sikerén és a pozitív visszacsatolásokon felbuzdulva más részpiacokon is tervezünk hasonló konferenciát, hogy ingatlanpiaci tanácsadóként még inkább teret adjunk a vállalatok és fejlesztők közti párbeszédnek." – tette hozzá Würsching Péter, a JLL üzletfejlesztési igazgatója.

A 2008-as évet követő ingatlanpiaci válság után ugyan sokan megkérdőjelezték a Váci úti folyosóban rejlő fejlődési potenciált, azonban mára már egyértelmű, hogy az ingatlanfejlesztési kedv a XIII. kerületben nem enyhült. Jelenleg több mint 90.000 m2 új irodaterület fejlesztése zajlik és számos projekt van startra kész állapotban.

A "Váci úti folyosó" jelenleg Budapest legnagyobb és legnépszerűbb irodai részpiaca, mely a budapesti iroda állomány több mint egynegyedét jelenti. Közel 915.000 m2 modern iroda koncentrálódik a részpiacon, így méretét tekintve majdnem kétszer akkora, mint az utána következő Pest-Központ-Dél részpiac. A JLL Piackutatási részlegének vezetője, Tuza Rita összefoglalójából az is kiderült, hogy a Váci úti részpiac mindig is az ingatlanfejlesztők egyik kedvenc fókuszpontja volt; az elmúlt 5 évben a Budapesten átadott irodák 45%-a, több mint 160.000 m2 korszerű műszaki paraméterekkel  kivitelezett irodaterület található a  Váci úti folyosón, és egyedülálló módon a részpiac állományának ötöde 5 évnél korszerűbb épület. Az irodaállomány dinamikus növekedése tovább folytatódik a következő években is, a várható fejlesztések között szerepel a Promenade Gardens, Agora Budapest, GTC White House, Balance Building & Loft, Advance Tower és az Átrium Park irodaház második fázisa is.

A terület nemcsak az ingatlanfejlesztők, hanem a vállalatok, bérlők körében is igen népszerű. Az elmúlt 5 év során közel 600.000 m2 irodaterületre írtak alá bérleti szerződést a folyosón és 2016-ban minden harmadik négyzetméter bérbeadott iroda Váci úti irodaházban volt található. „Iroda bérbeadási részlegünk erre a mérőszámra alapozva merte életre hívni ezt az újszerű kommunikációs platformot bérlő és bérbeadó között, és nagyon örülök, hogy teltházas érdeklődés fogadta rendezvényünket." – mondta el a rendezvény kapcsán Szalóky Zoltán, a JLL Office Group vezetője.

Dr. Tóth József és Dr. Szeneczey Balázs egyaránt üdvözölte a konferenciát, a kezdeményezést és azt a befektetői érdeklődést és kedvet, ami megnyilvánul a XIII. kerület, illetve szűkebb értelemben a Váci úti folyosó irányába. Mindketten biztosították a rendezvényen megjelenteket arról, hogy mind a XIII. kerületi, mind a fővárosi városvezetés, ahogy eddig is, továbbra is támogatni fogja a térség fejlesztését és felajánlották együttműködésüket a jövőbeli fejlesztési elképzelésekkel kapcsolatosan.

A tömegközlekedést érintően a XIII. kerület kimondottan kedvező feltételekkel rendelkezik, hiszen 3 kötöttpályás (metró és villamos) vonal halad keresztül rajta, melyet közel 30 busz és trolibusz vonal egészít ki. Nyul Zoltán (BKK) előadásában kiemelte, hogy tervezik az indokolatlanul burkolt útfelületek nagyságának csökkentését, a kor igényeinek megfelelő újrafelosztását, a zöldfelületek újragondolását és az akadálymentesítést. A kerületet érintő kerékpáros és gyalogos forgalommal kapcsolatos elképzelések között újabb MOL bubi állomások szerepelnek, és 20 helyszínen terveznek legalább 200 férőhelyet kerékpártámasz létrehozására. Előadásában arról is beszámolt, hogy az M3-as metró infrastruktúrájának és aluljáróinak felújításán túl az M3-as metró északi meghosszabbítása is előkészítés alatt áll. Továbbá, a közelgő FINA VB-re való előkészületek érintik majd az Árpád-hídi (József Attila színház; északnyugati térnegyed) és a Forgách utcai (Duna felőli oldal) metrómegállókat.

Nagy figyelemnek örvendett Baross Pál, a CEU campus fejlesztési igazgatójának „Váci Boulevard" című előadása is, melyben részletesen kitért a fejlesztések közterületre gyakorolt hatására. Koncepciója a közterület fontosságára épül, mely magában foglalja a világítás, és a burkolatok cseréjét, valamint új bicikli utak építését. Véleménye szerint a Váci út esetében nehéz dolguk van a tervezőknek, hiszen az út adottságai miatt inkább az esetiség jellemzi a házak tervezését, mint egy kollektív koncepció mentén való együttműködés az önkormányzattal. A fejlesztőkre jelenleg jellemző, hogy önállóan próbálják megteremteni a saját közterületüket, egy belső utcát választanak a homlokzat kialakítására, vagy a telken belül adnak teret a zöld területnek, de véleménye szerint hasznosabb lenne, ha a Váci utat érintő közös koncepcióban gondolkodnának.

Budapest zöldfelület kezelési terve szép eredményeket ért el a 2016-os évben, az útfelújításon belül rendezett zöldfelület nagysága elérte a 32.000 m2-t és közel 24.730 cserjét ültettek a fővárosban. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a Váci úttal párhuzamosan elhelyezkedő utcákban zöldterületi sétányok vannak kialakulóban, ám ez még nem elég a Váci úti „Boulevard” átalakulásához. Hosszú távon olyan intézkedések szükségesek, mint a lakóintenzitás növelése vagy a parkolók kiváltása a melléksávokból, és rendezett utcakép létrehozása. Előadásának konklúziója, hogy ha a fejlesztők az önkormányzattal, városfejlesztéssel együttműködve, közös koncepció mentén terveznék irodaházaikat, a beruházás megtérülése sokkal érzékelhetőbb lenne számukra is, valamint az élhető közterület segítene egy változatosabb kiskereskedelmi kínálat megteremtésében, ami a bérlőkre és a határos lakóterületekre is pozitív hatással lenne.

A rendezvény záró előadását Tuza Rita (JLL) tartotta, melyben bemutatta a cég vízióját a jövő munkahelyeivel kapcsolatosan. Kitért a technológiai fejlődés felgyorsulásának hatásaira, a demográfiai trendek alakulására, továbbá ezek jelentőségére a vállalatok szervezeti struktúrájának átalakulásában és az irodák szerepének, funkciójának megváltozásában. Meglátása szerint néhány éven belül a virtuális valóság az irodai munka mindennapos segítőjévé válik, az irodák fő funkciója pedig az lesz, hogy teret adjanak az alkalmazottak és külsős tanácsadók, szabadúszók közötti együttműködésnek és innovációnak. A jövőbe mutató előadás, különösen az okos irodaépületek megjelenésével kapcsolatos előrejelzései, érdekes összevetésre adott lehetőséget a bemutatott jelenleg építés alatt álló fejlesztésekkel kapcsolatoban. Tuza Rita előadásában külön üdvözölte azokat a fejlesztőket, akik úttörő módon már okos épületek fejlesztésén dolgoznak a budapesti irodapiacon.

A JLL szerint a jövőt illetően érdemes lesz azt figyelni, hogy az építés alatt álló ingatlanok hogyan fognak hatni a városképre és milyen változatos szolgáltatási körrel fogják bővíteni a részpiacot, ami a bérlőkön túl a kerületi lakosok mindennapjaira is hatással lesz. Az igen nagyléptékű fejlesztési koncepciók megvalósítása drasztikusan meg fogja változtatni a Váci úti folyosó bizonyos részeit és a közlekedésre is hatással lehet majd.

 „Örülök, hogy egy ilyen színvonalas rendezvényen mutatkozhatott be a JLL iroda bérbeadási részlege és az eseményt követően még inkább elmondhatjuk magunkról, hogy a 25 éves piaci ismeretünkön túl naprakész információval segítjük a vállalatok közép- és hosszú távú ingatlan stratégiájának kialakítását a budapesti irodapiacon.”- értékelte a konferenciát Furulyás Ferenc, a JLL ügyvezető igazgatója.

thank-you.png