Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Hírek

London

2009. második negyedévében stabilizálódtak Európában a közvetlen kereskedelmi ingatlan befektetések

A Jones Lang LaSalle legfrissebb adatai és előrejelzései alapján


London, 2009. július 31. - A Jones Lang LaSalle legfrissebb kutatásai szerint 2009. első felében az európai közvetlen kereskedelmi ingatlan befektetések összege 24 milliárd Euró volt. A második negyedév volumenét tekintve hasonlóképpen alakult, mint az első negyedév. Az év első felében lebonyolított 24 milliárd Eurós kereskedelmi ingatlan befektetések összege 42%-kal alacsonyabb, mint a 2008-as év második felében lezárt tranzakciók összege (41,5 milliárd Euró).

Tony Horrell, a Jones Lang LaSalle európai tőkebefektetési részlegének vezetője elmondta: “Úgy véljük, hogy az európai piac a tranzakciók volumenét tekintve már elérte a mélypontot és a befektetők érdeklődését alapul véve a befektetések fellendülésére számíthatunk az év második felében. Az “A” kategóriás irodapiaci hozamok nagy része stabilizálódott Európában, 2007. közepe óta először. A tranzakciós volumen továbbra is alacsony, mivel a kínálati ár és a vételi ajánlatok közötti különbség jelentős maradt egyes piacokon, köszönhetően a tulajdonosok árbeli elvárásainak és szükségleteinek. Ugyanakkor a tőkeérték csökkenése vonzóvá tette az árakat a saját tőkével rendelkező, a kevés hitellel vásárló, illetve a jó banki kapcsolatokkal rendelkező vevők számára.”

„Jelenleg a nagy magánvagyonnal rendelkező magánszemélyek és saját tőkével rendelkező befektetők a fő piaci szereplők, mivel a hitelpiacok továbbra is erősen korlátozzák a hitelfelvételi lehetőségeket és új hitelt felvenni továbbra is drága. A nagyértékű befektetési tranzakcióknál nagy szerepet kap a vevő eladó általi finanszírozása, illetve az eladó által megszerzett banki finanszírozás vevőre történő átruházása. A biztos megtérülést kínáló lehetőségek kiaknázásához elegendő tőke áll rendelkezésre. Erős befektetői érdeklődést tapasztalunk Londonban, nemzetközi befektetők tesznek ajánlatokat az ingatlanokra, és a befektetők egy részének továbbra is előnyösen alakulnak a valuta árfolyamok” –folytatta Horrell.

Nigel Roberts, a Jones Lang LaSalle európai piackutatási részlegének elnöke hozzátette: “Az Egyesült Királyság még mindig Európa legnagyobb piaca, a teljes európai volumen 35%-át uralja (megközelítőleg 8 milliárd Euró), míg Németország hozzávetőleg 3,4 milliárd Eurós befektetési összeget tudhat magáénak. A főbb Nyugat-Európai piacok (beleértve Franciaországot, Spanyolországot és Olaszországot) az első negyedévhez képest növekedést tapasztaltak, habár ez igen alacsony szintről indult, mivel a vonzó befektetési lehetőség az új kínálat szűkössége miatt korlátozott.”

A szigorú hitelkorlátozások ellenére a második negyedévben számos 100 millió Euró feletti tranzakció zárult le, bár az üzletkötések jelentős többségének értéke 20 és 50 millió Euró között volt. Sok befektető számára a hosszútávú bevétel és a stabil, megbízható bérlői kör az elsődleges mozgatórugója a befektetési döntéseknek, bár a befektetők továbbra is tartanak a kihasználatlanságtól és a rövidtávú bérleti szerződésektől.

Furulyás Ferenc, a Jones Lang LaSalle budapesti tőkepiaci részlegének vezetője az alábbiakban foglalta össze a magyarországi befektetési piac jellemzőit: ”2009. első felében az ingatlanbefektetések összege mindössze 90 millió Euróra rúgott, ami az évtized egyik leggyengébb teljesítménye. A befektetési tranzakciók tárgya minden esetben irodaház volt. A régióban továbbra is aktív német nyílt végű alapok többsége, akik eddig jelentősen befolyásolták az árképzést, most új stratégiával állnak elő és kizárólag az üzleti negyed 30-70 millió Euró értékű ingatlanjai felől érdeklődnek. A befektetési piac visszaesése várhatóan változatlan marad az év végéig.  Az ingatlantulajdonosok nagy része még vár az ingatlanjai eladásával, bár úgy tűnik, van, aki elfogadja az ingatlanért felajánlott alacsonyabb árat is. Ennek ellenére az árazás és a rendelkezésre álló tőke korlátozott; az elkövetkező 6-12 hónapban nem valószínű nagy változás 2009. első félévéhez képest."

 „Az alacsonyabb értékű ingatlanokra nagyobb érdeklődés jellemző, mivel ezek teljes mértékben saját tőkéből megvásárolhatóak. Összességében Európa- szerte a befektetési volumen fokozatos növekedésére számítunk az év második felében, mely erősen függ a minőségi kínálattól. A befektetők továbbra is érdeklődéssel fogják követni a pozitív irányú piaci folyamatok esetleges felgyorsulását egyes régiókban. A jelenlegi alacsony kihasználtsági előrejelzések ellenére, azok a befektetők, akiknek lehetősége van vásárolni, nem fogják kihagyni a kínálkozó vételi alkalmakat, amelyek a piac legmélyebb pontjának elérése előtt jelentkeznek” – foglalta össze Horrell.