Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Hírek

Budapest

2010:  A fellendülés folytatódik a régió ingatlanpiacain

A Jones Lang LaSalle bemutatja a legújabb City Report kiadványait


Budapest, 2010. május 18. – A Jones Lang LaSalle bemutatta az első negyedéves regionális City Report kiadványait. A regionális kiadványok a gazdasági és befektetési piaci kitekintésen túl az iroda-, kiskereskedelmi-, ipari- és lakóingatlan piacokról tartalmaz összefoglaló elemzéseket. Ezek rámutatnak, hogy a régióban mind a bérlői, mind a befektetői piacokon a stabilizálódás jelei mutatkoznak.

Furulyás Ferenc, a Jones Lang LaSalle budapesti irodájának ügyvezető igazgatója elmondta: „A budapesti ingatlanpiacon az első negyedévben tovább erősödött az előző év végén már érezhető javuló befektetői megítélés. Ennek oka a kezdődő gazdasági fellendülésben keresendő, azonban a válság utáni felépülés hosszan elnyúló lesz. A hitelpiaci feltételek lassan javulnak, egyelőre nem számítunk a válság előtti hitelfeltételek visszatérésére. 2010. első negyedévében két jelentős befektetési tranzakcióra került sor Magyarországon. Az elsőben a budapesti Allee bevásárlóközpont 50%-os eladásának pénzügyi zárása meghaladta a 100 millió eurót, ami regionális szinten is mérföldkőnek számító üzlet. Az Allianz Biztosító pedig megvásárolta a WING legújabb irodafejlesztését, a K3 irodaházat, melyet saját székházként fog birtokba venni 2010. nyarán.”

A bérlői piacok továbbra is érzékenyek. Noha a bérlői piacok lassú fellendülésére már 2010-ben is számítunk, az irodapiacon az erős újépítésű kínálati hullám és a magas kihasználatlanság tartja nyomás alatt a bérleti díjakat, és a kiskereskedelmi bérbeadási piacon még mindig érezhető a visszafogott vásárlóerő hatása. A jelenleg fejlesztés alatt álló új irodapiaci kínálat átadásának ütemezése 2010. második felétől folyamatos lesz és nem várható az elkövetkező két évben nagy irodaátadási hullám. A bérleti díjak stabilizálódását a kihasználatlanság csökkenését követően várjuk. A jelenlegi 20 Euro/m2/hó legmagasabb bérleti díjjal csak a belvárosban találkozhatunk, az egyes alpiacokon igen eltérő a kínálati bérleti díj, és széles skálán mozog a bérleti ösztönzők kínálata, melyek révén kedvezőbb effektív bérleti díjakon érhetőek el az irodaterületek.        
 
John Duckworth, a Jones Lang LaSalle közép-kelet európai régiójának igazgatója összefoglalta: „Láthatóak a globális gazdasági fellendülés jelei és egyre több bizonyítéka van annak, hogy az üzleti élet visszatér a rendes kerékvágásba, ami a közép-kelet európai ingatlanpiacon is érezhető. A válságból kilábalva a bérlői kereslet stabilizálódik, sőt, egyes piacokon már fellendülés is mutatkozik. A közép-kelet európai befektetési piac (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia) több, mint 700 millió Euró összértékű tranzakciót bonyolított le az első negyedévben, ami 169%-os növekedést jelent az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva. 2010-ben továbbra is folyamatos javulást várunk a közép-kelet európai ingatlanpiacokon.”