Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Hírek

MIPIM, Cannes, Bukarest, Budapest, Prága, Varsó & London

Közép-kelet Európában továbbra is vonzóak a piaci feltételek a külföldi működőtőke befektetők számára


MIPIM, Cannes, Bukarest, Budapest, Prága, Varsó & London, 2011. március 8. – A Jones Lang LaSalle a mai napon publikálta a legújabb közép-kelet európai tanulmányait, az „Onshore, Nearshore, Offshore: Unsure? A 2011 Central European Perspective’ és a ‘CEE Occupier Office Map’ című kiadványokat. Ez utóbbi egy új piackutatási tanulmány, amely a régió ingatlanpiacain a követekező években várható trendeket mutatja be. Az elmúlt időszakban a regionális piacokon a bérlők számára voltak előnyösek a feltételek, de 2011-ben Varsó, Budapest és Bukarest már viszonylag kiegyensúlyozott piaci feltételek felé közelít. Prágában és Pozsonyban csak később várható változás, 2011 végén, illetve 2012 folyamán.   
  
Varsóban, az egyetlen piacon, ahol jelenleg egyszámjegyű a kihasználatlansági mutató (7,2%), 2012-ben már várhatóan a bérbeadók számára lesz kedvező a piac.  A Jones Lang LaSalle előrejelzése szerint a régió többi ingatlanpiacán a bérlők és bérbeadók számára kiegyensúlyozott feltételek várhatóak, mivel a kereslet és a kínálat egyensúlya stabilizálódik. 
Bár számos különböző tényező van hatással az ingatlanpiacok megítélésére és az üzleti döntésekre, négy faktor – a gazdasági- és politikai környezet, a munkaerőpiac, az ingatlanpiac és az üzleti élet – meghatározó jelentőségű. Ezeknek a tényezőknek a megfontolt kiértékelése jelentős üzleti előnyöket kínálhat, de ha nem veszik figyelembe őket, akár kockázatokat is rejthetnek a vállalatok számára.
John Duckworth, a Jones Lang LaSalle közép-kelet európai régiójának igazgatója elmondta:  “A válság nem volt egyforma hatással a régió országaira; Lengyelország GDP-je például egyáltalán nem fordult negatív tartományba 2008 és 2010 között. A magasan képzett, több nyelven beszélő munkaerő piac, amely a nyugat-európai szintekhez képest kedvezőbb munkabéren elérhető, továbbra is vonzó a vállalati befektetők számára. A munkanélküliség Közép-kelet Európa-szerte nőtt, de a fizetések stabilak voltak, ami fontos tényező a működőtőke befektetők számára, ha az outsourcing vagy a vállalati kiszervezés döntése előtt állnak. Ezt a tényt bizonyítja, hogy számos, különböző üzleti szektorokban tevékenykedő vállalat szerepelt aktívan a bérlői piacokon az elmúlt évben is. Ráadásul a régóban aktív ingatlan fejlesztők, akik a bérlők változó igényeit nyomon követve modern, flexibilis és kiváló technikai kialakítottságú ingatlanokat kínálnak versenyképes árakon.
A tanulmányunkban a közép-kelet európai régió ingatlanpiacai által nyújtott előnyőkre szeretnénk felhívni a figyelmet. Annak ellenére, hogy a gazdaság fellendülésének jeleit látjuk, az üzleti élet szereplői továbbra is költséghatékony megoldásokat keresnek. A tanulmány rámutat, hogy a a közép-kelet európai régió a jövőben is vonzó lesz a nagyvállalatok stratégiai ingatlanpiaci döntésében. A régió a költségek, a munkaerőpiac és a lehetséges kockázat szempontjából a jövőben is előnyös marad.” – foglalta össze Duckworth.