Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Hírek

Belgrád, Bukarest, Budapest, Pozsony, Prága, Varsó és Zágráb

Kelet-Közép-Európa és Dél-Kelet-Európa– Dinamikus piaci fellendülés

A Jones Lang LaSalle legfrissebb piaci elemzése a kelet-közép-európai és dél-kelet-európai régiókra vonatkozóan


Belgrád, Bukarest, Budapest, Pozsony, Prága, Varsó és Zágráb, 2011.08.03. – A Jones Lang LaSalle ezúton publikálja a kelet-közép-európai és dél-kelet-európai régiók 2011. második negyedévére vonatkozó piaci tanulmányát. Ebben a kiadványban a Jones Lang LaSalle már kiszélesedett piaci lefedettségét reprezentálva hét országra vonatkozóan értékeli az ingatlanpiaci folyamatokat: Bukarestre, Budapestre, Prágára, Varsóra illetve Belgrádra, Pozsonyra és Zágrábra vonatkozóan.

 

„A közép-kelet-európai és dél-kelet-európai piacok nagyban különböznek egymástól ingatlanpiaci helyzetüket tekintve. Az olyan fejlett piacokon, mint Varsó és Prága, egy viszonylag dinamikus piaci fellendülést tapasztalunk, míg Belgrádban és Zágrábban sokkal árnyaltabb a helyzet, és a fejlődés is lassabb. Budapest, Bukarest és Pozsony helyzete szintén különböző, de ezekben az országokban is tapasztaljuk már a fellendülés jeleit a befektetési-, fejlesztési- és a bérlői piacokat tekintve is. A piaci szereplők számára az időzés most kulcsfontosságúvá válik. A bérlők lassan érezni fogják, hogy az számukra kedvező piaci feltételek lassan megszűnnek. A tulajdonosok, befektetők és fejlesztők azt fogják mérlegelni az elkövetkező két-három negyedévben, hogy mikor lesz legideálisabb az időpont kulcsfontosságú fejlesztések és befektetések eszközölésére.  Mindezt ugyanakkor egy bizonytalan gazdasági és pénzügyi helyzetben kell megtenniük.”- nyilatkozta John Duckworth, a Jones Lang LaSalle közép-kelet-európai és dél-kelet-európai ügyvezető igazgatója.

 

Kevin Turpin, a közép-kelet-európai és dél-kelet-európai régiók piackutatási vezetője kiemelte: “ A fejlesztési volumenek a régiókban viszonylag stabilak maradnak az elkövetkező 2-3 évben, a fejlesztők és tulajdonosok továbbra is üres területeik bérbeadására koncentrálnak. A fejlesztések többsége az iroda, az ipari illetve a kiskereskedelmi szektor esetében is jelentős előbérleti szerződések illetve un. built-to-suit igények alapján folyik. Ugyanakkor a spekulatív építkezések is beindulnak lassan az olyan alacsony üresedési mutatóval rendelkező városokban, mint például Varsó, vagy olyan részpiacokon, ahol kevés a jó minőségű, nagyobb igények kielégítésére alkalmas irodaterület. A csökkenő kínálat következtében a bérleti díjak stabilizálódtak a legtöbb országban, és néhány helyen már növekedésnek is indultak. Ennek ellenére a régiós prémium kategóriás irodaterületek bérleti díjai továbbra is messze elmaradnak a nyugat-európai szinttől. „

„ A magyarországi ingatlanpiac fellendülése egyelőre nem olyan látványos és dinamikus, mint Lengyelországban vagy Csehországban. A magas irodapiaci üresedési ráta lassú csökkenése leginkább annak köszönhető, hogy kevés új projektet adnak át, azokat is a legtöbb esetben már megkötött előbérleti szerződéssel, azonban a kereslet nem növekszik egyelőre lendületesen. Az iroda- és az ipari ingatlanpiacokat tekintve a 2010-es évnek megfelelő keresletre számítunk 2011-ben is, ugyanakkor jó hír, hogy a befektetési piac már most túlszárnyalta a tavalyi teljesítményét. Bár kevés az olyan eladásra kínált ingatlan, amely megfelel az intézményi befektetők elvárásainak, azonban növeltük előzetes várakozásainkat: 2011-ben az éves befektetési volumen elérheti az 550-600 millió eurót is” tette hozzá Furulyás Ferenc, a Jones Lang LaSalle magyarországi ügyvezető igazgatója.