Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Hírek

London

A Jones Lang LaSalle új hongkongi irodája megkapta a LEED Platinum minősítés legmagasabb elérhető pontszámát

A nemzetközi ingatlan tanácsadó tovább erősíti pozícióját a piacon, mint a zöld épületek támogatója is


London, 2011. szeptember 09. – A Jones Lang LaSalle, az ingatlanpiac vezető tanácsadó cége új piaci normát felállítva megkapta a LEED Platinum elismerést a hongkongi Three Pacific Place-en található irodájáért, mely a világon a legmagasabb pontszámot érte el a LEED értékelési rendszert használó projektek között. A cég az első ingatlantanácsadó cég, akinek sikerült a platinum minősítést megszerezni.

 

A Platinum a legmagasabb elérhető minősítés a LEED tanúsítványban, melyet a U.S. Green Building Council (USGBC) hozott létre és a Green Building Certification Institute (GBCI) ellenőrzése alá tartozik. Kevesebb, mint 580 LEED Platinum projekt található a világon, és az ázsiai és csendes-óceáni térségben mindössze 55 épület szerezte meg eddig a tanúsítványt. A Jones Lang LaSalle hongkong-i irodája összesen 95 pont szerzett a minősítés során, amivel az eddigi legmagasabb pontszámot érte el, ami  még a USGBC saját székházánál is egy ponttal magasabb eredmény.

 

Gavin Morgan, a Jones Lang LaSalle hongkongi ügyvezető helyettese így nyilatkozott, 'Örülünk, hogy mi vagyunk a hongkongi ingatlanpiacon az elsők, akiknek sikerült elérni a LEED Platinum minősítést, és megszerezni a világ legmagasabb pontszámát. Ez egy hatalmas elismerés, amire nagyon büszkék vagyunk. A Jones Lang LaSalle már régóta az egyik vezető tanácsadó a zöld beruházások területén, és elkötelezett a fenntartható gyakorlatok bevezetésében a régióban. A LEED tanúsítvány annak a ténynek testamentuma, hogy a gyakorlatban alkalmazzuk, amit prédikálunk.”

 

“A Jones Lang LaSalle már hosszú ideje az alkalmazója és támogatója a LEED-nek, és mostani sikerük csak tovább erősíti elhivatottságukat a környezet és egészség irányába, biztosítva a munkatársak és az ügyfelek kényelmét és jólétét,” mondta Rick Fedrizzi, a US Green Building Council alapító elnök-vezérigazgatója.

 

A Jones Lang LaSalle LEED Platinum minősítése a tanácsadó Project & Development Services csapatának, mely a hongkongi épület felújítását felügyelte, és az eladó, az MMoser Associates műszaki és üzemeltetési csapatának, szoros együttműködésének eredménye.

 

Az új, 27.068 négyzetláb (=2515 négyzetméter) nagyságú Jones Lang LaSalle iroda aThree Pacific Place-en az irodaház 5. és 6. emeletén található, ahol 250 alkalmazott dolgozik.  A cég egy egészségesebb és produktívabb munkahelyet szeretett volna teremteni, melynek kevesebb az üzemeltetése költsége és kisebb a környezetre gyakorolt káros hatása. Ennek elérése érdekében egy olyan zöld épület lett kiválasztva, melynek jellemzői a sok természetes fény, a hatékony elrendezés és egy adaptív rendszer az energiafogyasztás optimalizálása érdekében. Egy másik fontos cél volt a beltéri levegő minőségének javítása, melyet a felújítás során gondosan kiválasztott építőanyagok felhasználásával értek el.

 

“A csapat munkája egyértelműen kifizetődött, négyzetlábanként (= 0.0929 négyzetméter) 13 százalékos energiafogyasztást eredményezve. De ami ennél is fontosabb, hogy a tisztább levegő az irodánkat egy egészségesebb munkahellyé változtatta. Az új irodába költözést követő első hét hónapban az egy alkalmazottra jutó beteg napok száma 32 százalékkal csökkent. Természetesen ennek a csökkenésnek egyéb más okai is lehetnek, de egy egészségesebb munkahely határozottan az egyik legmagasabb tényező a fokozottabb termelékenység tekintetében. Rendkívül elégedettek vagyunk az eredménnyel.” jegyzi meg Morgan.

 

A zöld beruházások fejlesztése nemcsak környezetbarát ingatlanokat teremt, de pénzügyi előnyei is vannak, hiszen a zöld épületek fogyasztás kevesebb, ami az üzemeltetési és karbantartási költségek csökkenését eredményezi. Egy épület, amely megszerezte a zöld minősítést lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy az ingatlan minősítését reklámozzák olyan bérlők illetve befektetők felé, akik nagy teljesítményű épületek iránt érdeklődnek, ezáltal növelve befektetésük értékét.

 

USGBC kimutatása szerint, egy zöld épületek kivitelezésével járó 2 százalékos előzetes beruházás, átlagban 20 százalékos megtakarítást eredményez az épület teljes élettartamára vetített összes építési költségre vetítve, vagyis az előzetes beruházás tízszeresét jelenti megtakarításként. A legfontosabb azonban, és erre bizonyíték van, hogy jobb levegő minőség, kellemes hőmérséklet és sok természetes fény fokozza a munkaerő teljesítményét.

 

Julie Hirigoyen, a Jones Lang LaSalle Energia és Fenntarthatósági csapatának vezetője összegezte: “A zöld épületek irányzata a vállalati ingatlan szektorban az elkövetkezendő években továbbra is virágozni fog. Nemzetközi vállalati bérlők olyan bérleményeket fognak keresni, melyekben egészségesebb és produktívabb munkahelyet tudnak alkalmazottaiknak teremteni, s melyek üzemeltetési költsége és a környezetre gyakorolt negatív hatása alacsonyabb.”