Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Hírek

London

A Jones Lang LaSalle elindította Offices 2020 piackutatási programját

Az irodák jövője az EMEA régióban – útmutató, hogy mit tegyünk ma, hogy eredményeink kimagaslóak legyenek holnap


2011. október 10.– A Jones Lang LaSalle elindította az Offices 2020-at, gyorsan fejlődő irodapiacra vonatkozó meghatározó tanulmányát.

A 12 hónapig tartó kampány az irodapiacot érintő legfontosabb kérdéseket teszi föl, és célja, hogy segítsen a befektetőknek, fejlesztőknek és bérlőknek a jövőbeni trendek és az irodaszektor változásainak megértésében, következésképpen segít a jobb döntéshozatalban a jövőbeni üzleti lehetőségek terén.

Benoît du Passage, a Jones Lang LaSalle franciaországi és dél-európai ügyvezető igazgatója elmondta “ A vállalati döntéshozók egyik leginkább alábecsült ám rendkívül fontos eszköze irodaterületek kezelésének kérdése. Nem titok, hogy az irodai környezet gyökeresen változik, ám a változás sebessége gyors és az ügyfeleknek széles spektrumon kell döntéseket hozniuk. Azért fejlesztettük ki ezt a programot, hogy segítsen az üzleti vezetőknek a megfelelő döntés jelenlegi meghozatalában, hogy aztán készen álljanak a következő évtized változásaira.”

Az Offices 2020 lefedi a főbb kérdéseket és változásokat, melyeket a bérlőknek, a befektetőknek és fejlesztőknek figyelembe kell venniük a következő évtizedben olyan területeken, mint a  fenntarthatóság, elhelyezkedés, vagyonkezelés, az épület elavulása, technológia, munkamódszerek, kialakítás és pénzügy.

A főbb kutatási eredmények:

·         Az ingatlanpiaci szakértők 83 százaléka úgy gondolja, hogy a fenntarthatóság a legfontosabb stratégiai kérdés, mellyel az irodapiaci döntéshozók az elkövetkezendő tíz évben szembesülni fognak;

·         A fenntarthatóság, technológia és munkamódszerek kombinációja alapvetően lecsökkenti az épületek életciklusát, mely hatalmas felújítási igényt fog teremteni;

·         A jövőbeni technológiai fejlesztéseknek jelentős hatásuk lesz a kialakításra és a területi igényre – de nem akkora mértékben, mint ahogyan azt néhányan gondolják. Egy potenciális változás a 12 voltra való átállás a 240 voltos elektromos technológia helyett vagy a mobil és hozzátartozó technológiák használatának növekedése, így az irodaterületek kialakítása során a 70 százalékos közös és 30 százalékos cellás kialakítás válik általánossá;

·         A finanszírozás korlátozott marad, így a kreatív partneri kapcsolatok és az alternatív finanszírozási források mértéke növekedni fog, de vajon ez elegendő lesz-e a finanszírozási rések betöltésére?

·         A bérbeadói és bérlői kapcsolatok határozottan a bérlő irányába fognak fejlődni; az ingatlanpiaci vezető szakértőinek 80 százaléka úgy véli, hogy a bérlők egyre határozottabban tudják érvényesíteni érdekeiket, így a bérbeadóknak és befektetőknek egyre aprólékosabb igényeket kell kielégítenie mind elhelyezkedés mind bérleti kondíciók terén.

Bill Page, a Jones Lang LaSalle angliai és pán-emea régiós irodákért felelős piackutatási vezetője, aki a kutatási programot vezeti hozzátette: “Kifejlesztettünk egy olyan tíz részből álló sorozatot, amely az ügyfeleink által leginkább égetőnek tartott kérdésekkel foglalkozik az irodapiaccal kapcsolatban. Részletesen taglalják a kérdéseket és innovatív lehetőségeket nyújtanak az azonnali cselekvésre.”

Tuza Rita a Jones Lang LaSalle magyarországi piackutatási vezetője szerint: „Bár a közép-és dél- kelet-európai régiót tekintve az egyes országok irodapiacai más és más sebességgel haladnak a fejlődésben, ennek a tanulmánynak a megállapításai mégis mindegyik ország esetében relevánsak lesznek.”

Benoît du Passage összegezte: “Az irodák száma egyre növekszik, a munkaerő egyre öregszik és a fenntarthatósági megoldások egyre nagyobb ellenőrzést igényelnek. Az ingatlanpiacnak ennek megfelelően alkalmazkodnia kell, és segíteni az üzleti vezetőknek, hogy ezen változásoknak megfelelően tervezhessenek. Az emberek nem dughatják a fejüket a homokba, azt remélve, hogy ezek a kérdések majd eltűnnek.”