Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Hírek

London, Budapest

A globális ingatlanbefektetési tranzakciók volumene a harmadik negyedévben is jól tartja magát a szuverén államadóssági válság a és gazdasági növekedéssel kapcsolatos aggodalmak ellenére is

A Jones Lang LaSalle 2011 harmadik negyedéves Globális Befektetési Volumenek (Global Capital Flows) elemzése 36 százalékos növekedést mutat 2010-hez képest


2011. október 25. – A globális direkt ingatlanbefektetési volumen 2011. harmadik negyedévében összesen 99 milliárd USD volt, mely 2010 azonos időszakához képest 36 százalékkal több, tette közzé a Jones Lang LaSalle. 2011 első kilenc hónapjában a befektetési aktivitás 43 százalékkal nőtt, és az összes tranzakció nagysága elérte a 297 milliárd USD-t, mely tavaly 208 milliárd USD volt ugyanebben az időszakban.

Regionális reflektor

A fokozott gazdasági és államadóssági aggodalmak ellenére, az európai tranzakciók mértéke jól tartja magát, a harmadik negyedévben összesen 41 milliárd USD-vel -, mely 14 százalékos emelkedés az előző negyedévhez képest, illetve 38 százalékos növekedés 2010 harmadik negyedévéhez képest. Az Egyesült Királyságban, mely Európa legnagyobb piaca, feltűnő javulás volt megfigyelhető 2011 harmadik negyedévében, mely részben a második negyedévben késleltetett ügyletek lezárásának volt köszönhető. Németország, Franciaország, Skandinávia, Lengyelország és Oroszország továbbra is erős befektetői érdeklődést vonzanak, elterjedt “biztonságos menedék” státuszukkal és relatív GDP növekedési előrejelzésekkel.

Az Ázsia és Csendes-óceáni térségben a harmadik negyedévben a tranzakciók mértéke 20 milliárd USD-re rúgott. Ez 8 százalékos növekedést jelent az előző negyedévhez képest, és 3 százalékos növekedést 2010 harmadik negyedévéhez képest. A kínai közvetlen kereskedelmi ingatlanbefektetések volumene 2,8 milliárd USD-re emelkedett, mely 13 százalékkal magasabb az elmúlt évhez képest. Japánban, a legnagyobb ázsiai piacon, a tranzakciók volumene meghaladta a 4,7 milliárd USD-t, ez megegyezik 2010 azonos negyedévének adataival hiszen a piacnak helyre kellett állnia az idén történt tsunamit és földrengést követően. 

Az amerikai kontinens a harmadik negyedévben visszaesett, a befektetési volumenek 22 százalékkal csökkentek a nagyon erős második negyedévhez képest. A tranzakciók értéke 38 milliárd USD-t ért el, mely 60 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest. 

Globális előrejelzés

Arthur de Haast, a Jones Lang LaSalle nemzetközi befektetések csoportjának vezetője elmondta: “Az ingatlanpiac alapjai továbbra is viszonylag erősek maradnak és az ingatlanok előnyt élveznek a részvényekhez és a kötvényekhez képest. Azonban az adósságfinanszírozás nehezebb, mint az év elején, és a másodlagos ingatlanok iránti érdeklődés növekedése megtorpant.  A befektetők alapvetően az elsődleges piacokon, magas telítettséggel rendelkező projektek iránt érdeklődnek, melyek biztonságos befektetési eszközt jelentenek. A piac továbbra is nagyon érzékeny és a hangulat óvatos. Ez késlelteti az ügyletek lezárását illetve a tranzakciók mértékének illékonyságát befolyásolja negyedévről negyedévre.  Az államadóssági válság és a szélesebb körű gazdasági növekedéssel kapcsolatos aggályok miatt úgy véljük, hogy a globális befektetési tranzakciók 2011-re eredetileg becsült 440 milliárd USD volumenéhez képest 10 százalékkal kisebb volument regisztrálhatunk év végén.”

Benjamin Perez-Ellischewitz, a Jones Lang LaSalle budapesti irodájának befektetési vezetője hozzátette: „Magyarországon 2011. harmadik negyedévében közel 200 millió euró értékben cseréltek ingatlanok gazdát. A tranzakciók között megtalálható a Magyar Televízió székházának eladása, a Raiffeisen Ingatlanalap első lezárt adásvétele és egy OBI áruház értékesítése is többek között. Az ingatlanbefektetések volumene év eleje óta 470 millió eurót ért el, míg a tárgyalás alatt lévő ingatlanokat is figyelembe véve várakozásaink szerint az éves befektetési volumen elérheti a 875 millió eurót is.”