Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Hírek

Budapest

Késik az irodapiaci kihasználatlanság emelkedése  Nyomtatható verzió


A budapesti irodapiac jó első negyedévet zárt 2009-ben; a bérbeadás elérte a 64 865 m2-t és az előzetesen megjelent pesszimista előrejelzéseket cáfolva az üresedési arány is csökkent valamelyest a negyedév végére. Az év folyamán várható új irodaház átadások azonban mindenképpen hatással lesznek a kihasználatlanságra, az emelkedés, ha késve is, de be fog következni. 

A kihasználatlanság elenyésző mértékben csökkent, az előző negyedéves 13,9% helyett most 13,7%, ami a vártnál kisebb mértékű épület átadásnak tudható be. Mindhárom új épület 100%-os kihasználatlansággal lépett be a piacra, így ezek nem növelik a kihasználatlanság mértékét. Ezek közül kettő volt built-to-suit projekt (a bérlő igényeinek megfelelően tervezett és kialakított épület); az MVM 24 400 m2-es irodaháza a III. kerületben, valamint az MKB XIII. kerületi 12 339 m2-es épülete. Ezek a bérbeadási tranzakciók nem jelentek meg az előző negyedévek bérbeadási statisztikáiban, mivel a bérleti szerződések aláírási időpontját nem publikálták.  A harmadik új épület a Parkway irodaház első fázisa, melynek teljes 11 700 m2-es irodaterületét a MÁV Zrt. bérli. 

A legmagasabb kihasználatlanságot továbbra is a Pest nem-központi alpiacon regisztrálták (21,6%), bár itt is mintegy 180 bázispontos csökkenést tapasztalhattunk az előző negyedévhez képest.

A bérbeadási volumen 11%-kal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában (72 940 m2), míg az új bérleti szerződések aránya 36,5%-ra, az előző éves aránynak (60%) mintegy felére csökkent. Ugyanakkor a bérleti szerződés hosszabbítások hányada 31,5%-ra nőtt (26,4% 2008. első negyedévében). A legnagyobb mértékben az előbérleti szerződések aránya emelkedett; a bérbeadások  29,4%-át kötötték még épülő irodaházak területeire.  Az előző év azonos időszakában ez az arány mindössze 7% volt. A legnagyobb területű irodabérleti tranzakciók között szerepel az OTP Garancia 8 500 m2-es előbérleti szerződése az Erzsébet Irodaház B fázisában, az APEH 7 961 m2-es irodabérlete a Spiral irodaházban és a Ringier 6 574 m2-es előbérleti szerződése a Corvin Offices második fázisában. A legjelentősebb szerződés hosszabbítást a Procter & Gamble írta alá 4 813 m2-re a River Estates irodaházban. A szerződés újratárgyalása során a bérlőt a Jones Lang LaSalle képviselte.

2009-ben további 300 000 m2 irodaterület átadása várható, melyeknek mintegy 15%-ára született előbérleti szerződés. A nagy volumenű új iroda kínálat hatással lesz mind a kihasználatlanságra, mind a bérleti díjakra is. A növekvő kihasználatlansággal párhuzamosan a bérleti díjakra nehezedő nyomás is erősödik. Budapesten jelenleg 22 Euró/m2/hó a legmagasabb kínálati bérleti díj, míg az átlagos bérleti díj 10,5 – 15,00 Euró/m2/hó között mozog. Az erős új kínálatnak köszönhetően várható a bérleti díjak csökkenése, főleg a leginkább érintett Pest nem-központi és a Pest központi alpiacokon.