Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Hírek

Budapest

Némileg csökkentek az európai irodabérleti díjak 

A Jones Lang LaSalle szerint a bizonytalanság az oka a rekord alacsony átadási volumennek


Budapest, 2012. május 15. – Az első osztályú irodák bérleti díjai 0,3%-kal csökkentek 2012 első negyedévében, derül ki a Jones Lang LaSalle European Office Index elemzéséből. 2009 negyedik negyedéve óta most először csökkent a vizsgált piacok összesített bérleti díja.

Az összesített adatokban látható nettó csökkenés számos elsődleges irodapiac bérleti díj emelkedésének és csökkenésének eredménye. Csökkentek a bérleti díjak Brüsszelben (-5,0%), Madridban (-1,9%), Barcelonában (-1,4%) és Párizsban (-1,2%) míg Luxemburgban (+5,3%), Stockholmban (+2,4%) és Hamburgban (+2,1%) emelkedés volt tapasztalható.

Továbbra is stabil a bérleti piac

A régió egészének megváltozott gazdasági kilátásai következtében a 2012-re vonatkozó éves növekedési előrejelzés visszafogottabbá vált. A stabilabb gazdasági feltételekkel rendelkező piacok, mint az Egyesült Királyság és Németország, valószínűleg jól fognak teljesíteni, míg a gazdasági problémákkal küzdők, mint Görögország, Portugália, Spanyolország és Olaszország, folyamatos feszültséget fognak tapasztalni a bérlői piacokon és a bérleti díjak terén. A Jones Lang LaSalle office clock elemzésében bemutatja a a régió piacait, hogy melyik hol tart a bérleti díj növekedés/csökkenés ciklusában. Amszterdam az első piac, mely elérte a 12 órát, ami azt jelzi, hogy a piac elérte a bérleti díj növekedés tetőpontját, ezentúl már a bérleti díjak csökkenése jöhet. 14 piac megmarad 6 óránál vagy előrébb,  mely azt mutatja, hogy a bérleti díjak stabilizálódnak vagy továbbra is csökkennek.

Stabil bérbeadási volumen, de 2012 elmarad 2011-hez képest

Az irodabérlők várhatóan óvatosak maradnak a közeljövőben is, és a jelenlegi várakozások az idei bérbeadásokra vonatkozóan némileg alacsonyabbak, mint 2011-ben – de a hosszú távú átlaggal összhangban vannak. 2012 első negyedévében összesen 2,3 millió négyzetmétert adtak bérbe, ez 15%-kal volt alacsonyabb a 2011 első negyedéves bérbeadásnál. A csökkenésben szerepet játszott a németországi bérbeadási volumen visszaesése a tavalyi magas szinthez képest, illetve a  párizsi irodabérbeadások 18%-os csökkenése.

2011 első negyedévéhez képest 16 %-kal csökkent az abszorpció

Az éves nettó abszorpció jól mutatja a bérelt irodaállomány változását, mely 16%-kal csökkent 2011 első negyedévéhez képest; az első negyedév végén összesen 3,1 millió négyzetméter volt a bérbeadott terület Európában. A nyugat-európai szint növekedett a német piac erős teljesítményének köszönhetően, míg az abszorpció üteme a közép-keleti régióban lelassult. 

A kevés átadás ellenére az üresedési ráta stabil 10%-on áll

Az európai 9,9%-os üresedési ráta a nyugat-európai stabil összesített kihasználtsági rátának köszönhetően nem változott az első negyedévben, ám a közép-kelet-európai piacokon növekszik az üresedés, mivel a bérlők elhagyják a ‘second hand’ területeiket, melyek visszakerülnek a piacra. Budapesten volt a legnagyobb növekedés; 120 bázispontos emelkedéssel 20,4%-ra nőtt a kihasználatlanság.

Tuza Rita, a Jones Lang LaSalle budapesti piackutatási részlegének vezetője elmondta: „A budapesti irodapiac kihasználatlanságának emelkedése annak tudható be, hogy számos nagybérlő racionalizálta bérleményét és ez üresedéshez vezetett. Előrejelzéseink szerint 2012-ben rekord alacsony szinten lesz az új kínálat (20,150 m2), míg 2013-ban még alacsonyabb lesz volumene (15,500 m2). Bár számos épület képes megfelelni a kisebb bérlők igényeinek, az 5,000 m2 feletti irodakeresésekre egyre kevesebb irodaház tud megfelelő ajánlatot adni.”

Bill Page, a Jones Lang LaSalle EMEA régió iroda piackutatási részlegének igazgatója elmondta: “Összességében csökkeni fog a kihasználatlanság 2012-ben. Ez annak lesz köszönhető, hogy nagyon kevés új terület kerül majd átadásra a piacokon. Ez év első negyedében mindössze nagyjából 600.000 négyzetméter irodaterületet adtak át Európában, ami szintén rekord alacsony érték, 54%-kal alacsonyabb, mint az öt éves átlag. Az új fejlesztések várhatóan lassan indulnak meg, mivel a rendelkezésre álló finanszírozási lehetőségek korlátozottak. Ezen kívül a jelenleg építés alatt álló spekulatív fejlesztések közül számos projektet halaszthanak vagy törölhetnek el, és a piacra kerülő új állomány nagy része már a projekt befejezése előtt bérbe lesz adva. 

Az iroda befektetési tranzakciók elérték a 13 milliárd Eurót 2012 első negyedévében

Az iroda befektetési tranzakciók 13 milliárd Eurót tettek ki a 2012 első negyedéves teljes volumenből (21,6 milliárd Euró), mely 27%-kal több, mint 2011 első negyedévében volt. A súlyozott európai irodapiaci hozam változatlanul 5,27%. Hamburgban a kiemelkedő ingatlanok iránti erős befektetői kereslet miatt 10 bázispont csökkenéshez vezetett.

Chris Staveley, a Jones Lang LaSalle EMEA régió iroda és ipari ingatlan befektetési részlegének vezetője hozzátette: “Ha összehasonlítjuk 2011 első negyedévével, a tőkeérték 3,8%-kal nőtt, mely a hozamok és a kereslet stabilitása mellett egyenletes fejlődést jelent. Minden növekedés, melyet Európa-szerte látunk, az első osztályú épületek kereslete általi  bérleti díj-növekedésből fakad, a másodlagos ingatlanok továbbra is gyengén teljesítenek.”