Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Hírek

Budapest

A közvetlen kereskedelmi tranzakciók volumene 2012 első negyedévében eléri a 75 milliárd dollárt

A Jones Lang LaSalle befektetési piackutatása szerint az erős tavalyi értékek után visszafogott globális volument regisztráltak 2012 első negyedévében


·         Az első negyedéves előzetes adatok szerinti 75 milliárd dolláros befektetési volumen 23%-kal alacsonyabb, mint 2011 első negyedévében volt

·         Az ingatlanpiac fundamentumai a folyamatos gazdasági bizonytalanság ellenére továbbra is vonzóak

·         2011 negyedik negyedévének befektetési összege 112 milliárd dollárra módosult, így 2008 második negyedéve óta a legaktívabb negyedév volt  

·         2011 egész éves volumene 418 milliárd dollárra emelkedett, ez az eddigi negyedik legmagasabb éves rekord

·         A teljes 2012-es 400 milliárd dolláros előrejelzés összhangban marad a 2011-es évvel

2012. április 18. – A Jones Lang LaSalle befektetési piackutatási részlege által nyilvánosságra hozott adatok szerint az előzetes közvetlen kereskedelmi ingatlan tranzakciók volumene visszafogott volt 2012 első negyedévében, a 2011 azonos időszakában jegyzett adatokhoz képest csökkenés volt tapasztalható.

Globálisan az összes főbb kereskedelmi ingatlanpiacon csöndesebb évkezdés következett az aktív 2011 után. Ebben a negyedévben nem történtek olyan jelentősek egyszeri tranzakciók a kellő alapokkal rendelkező piacokon sem, mint tavaly a Trafford Centre Bevásárlóközpont értékesítése az Egyesült Királyságban 2,6 milliárd dollár értékben, mely jelentősen emelte a 2011 első negyedéves volument.  Ezt 2012 első negyedéve sajnos nem tudta megismételni, így a teljes jegyzett befektetési érték csökkent.  A csökkenés oka annak is köszönhető, hogy a folyamatos gazdasági nyomás korlátozza a finanszírozási lehetőségeket, különösen az új hitelfelvételeket.

Arthur de Haast, a Jones Lang Lasalle nemzetközi befektetési csapatának vezetője elmondta:

“Bár a 2012 első negyedéves volumen csökkent és a gazdasági háttér továbbra is bizonytalan, az ingatlanok vonzereje továbbra is fennmaradt az erős keresletnek illetve a piac szilárd alapjainak köszönhetően. 2011 utolsó negyedévében volt a legnagyobb bizonytalanság Európában, de szerencsére a döntéshozók felismerték a helyzet komolyságát, és megtették a szükséges lépéseket, mely segített a piaci aktivitás ösztönzésében Európa-szerte.

Tovább javult az Egyesült Államokban a tranzakciós volumen és a befektetési hangulat; 2012 első negyedévében 16%-os növekedést regisztráltak az előző év azonos időszakához képest, javuló gazdasági mutatók mellett. A kanadai és mexikói volumenek ugyanebben az időszakban több mint 50%-kal növekedtek.

Az Ázsia és Csendes-óceáni térség 2011-ben zárta a második legerősebb évét 98 milliárd dollár éves volumennel.  Annak ellenére, hogy 2012 első negyedéve 2011 első negyedévéhez képest lelassult, a teljesítmény javulására számítunk a következő hónapokban, mivel a monetáris és fiskális politika fokozatosan lazul a régióban.

Egyértelmű, hogy 2011 utolsó negyedévében sürgették a tranzakciók lezárását, hogy tovább emeljék az egész éves befektetési értéket. 2011-hez hasonlóan idén is időt vesz majd igénybe, míg ezt az aktivitást elérjük.”

David Green-Morgan, a Jones Lang LaSalle globális befektetési piackutatási igazgatója így nyilatkozott:

“A kereskedelmi ingatlanok továbbra is vonzzák a tőkét és az intézményi befektetők érdeklődését, egyre inkább más részvények, áru – és egyéb eszközosztálytól történő átcsoportosítások révén. Ez a tendencia folytatódni fog, mivel a globális infláció középtávon előre jelzett növekedésével összhangban a befektetett eszközök vonzereje is növekszik. Bár az előttünk álló globális gazdasági út nem lesz teljesen zökkenőmentes, a befektetői hangulat továbbra is pozitív marad. A folyamatban lévő hitelpiaci kérdések a kereskedelmi ingatlanok piacán továbbra is problémát jelentenek majd egyeseknek, míg másoknak új lehetőségeket teremtenek, de ezek mind hozzájárulnak majd a tranzakciós aktivitáshoz.”

Összegzésképpen, de Haast úr hozzátette:

“Míg a világ főbb nagyvárosai, mint London és New York továbbra is vonzzák a nagy mennyiségű tőkét, arra számítunk, hogy a befektetők jobban fogják tanulmányozni a másodlagos piacok növekvő számú lehetőségeit, mivel az árképzés ezen a területen továbbra is változik.”

Bár a befektetők némileg óvatosabbak maradnak, a legtöbbjük továbbra is végrehajtja stratégiáit, csak hosszabb tranzakciós idővel és részletesebb feltételekkel. Tekintettel a rendelkezésre álló össztőkére, a Jones Lang LaSalle várakozása szerint 2012-es 400 milliárd dolláros tranzakciós összeg várható; a számos globális portfólió ügylet várhatóan fellendíti az aktivitást. 2012 valószínűleg újra egy olyan év lesz, melyet a változó gazdasági körülményekre adott politikai válaszok fognak meghatározni. Ahhoz, hogy a tevékenység lényegesen meghaladja a 2011-es teljesítményt, több hitellehetőségre lenne szükség globálisan és az aktivitás tartós növekedésére a másodlagos piacokon, melyet 2012-ben egyelőre még nem tapasztaltunk.

Benjamin Perez-Ellischewitz, a Jones Lang LaSalle tőkepiaci részlegének vezetője hozzátette: „Magyarország az első negyedévben a háttérbe szorult a befektetési aktivitás terén, mivel egyetlen tranzakció sem történt. Jelenleg is dolgozunk néhány prémium kategóriás épület értékesítésén, melyekhez hamarosan újabbak csatlakoznak majd. Remélem, sikerül ezzel felébresztenünk a piacot a következő hónapokban, bár a hitelfinanszírozás továbbra is kulcskérdés marad.”