Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Hírek

Budapest

Az európai kiskereskedelmi ingatlan befektetések volumene elérte a 3,8 milliárd eurót

2011-hez képest csökkent az aktivitás, nem voltak nagy tranzakciók a Jones Lang LaSalle piackutatása szerint


2012. április 25. – A Jones Lang LaSalle jelentése szerint 2012 első negyedévében visszaesett a kiskereskedelmi ingatlan befektetések volumene a kiemelkedő eredménnyel zárult 2011-hez viszonyítva.

Az előzetes elemzések szerint Európában az első negyedévben a közvetlen kiskereskedelmi ingatlan befektetések 3,8 milliárd eurót tettek ki, ami jelentős visszaesés 2011 első negyedévéhez (9,9 milliárd euró) és az előző negyedévez képest (8,4 milliárd euró). A negyedév során nem történtek olyan nagy tranzakciók, mint tavaly az első negyedévben, amikor 5 tranzakció zárult 500 millió euró érték felett, köztük az 1,8 milliárd euró értékű Trafford Centre-rel és a 824 millió euró értékű Galleria értékesítése Szentpétervárott, amely a negyedik negyedévben történt.

Annak ellenére, hogy mindenütt alacsony volt a tranzakciós volumen, az aktivitás főként Németországra és az Egyesült Királyságra fókuszált. A német befektetési piacon a legnagyobb értékű tranzakció az Európa Passage fennmaradó 45%-ának felvásárlása volt az Allianz részéről a HSH Nordbanktól megközelítőleg 200 millió euró értékben. Az Egyesült Királyságban a legmagasabb értékű tranzakció az edinburgh-i Ocean Terminal megvásárlása volt 108 millió euró értékben; az eladó a Forth Ports (a Jones Lang LaSalle képviseletében), a vevő pedig a Resolution volt.

Shelley Matthews, az európai kiskereskedelmi tőkepiaci részleg igazgatója elmondta: „Számos tényező játszik szerepet a befektetési piac alakulásában. Először is, a folyamatosan fennálló gazdasági nyomás hatására korlátozottak a hitelfelvételi lehetőségek, különösen új hitelek esetében. A hitelfelvételi problémák társulva a szűkülő befektetői igényekkel korlátozzák a tranzakciók számát. Másodszor a bizonytalanság, amelyet az euró zóna válsága okoz, egyes piacokon lelassítja a tranzakciós folyamatokat és ennek, valamint a 2011 második felében kezdődő kevesebb új ügylet eredményeképpen kevesebb tranzakció zárult le 2012 első negyedévében.   

Ugyanakkor a második negyedévre fellendülést várunk a befektetési volumen terén, főként Németországban, Lengyelországban és a skandináv térségben, a szilárdabb piaci alapoknak és a befektetési piac érettségének köszönhetően.”

Szotyori-Nagy Marcell, a Jones Lang LaSalle budapesti irodájának vezető befektetési elemzője hozzátette: „Bár az intézményi ingatlan befektetések jelentős hányadát rendszerint a kiskereskedelmi ingatlanok teszik ki, a magyar piacon az Allee bevásárlóközpont 2010-es eladása óta nem történt jelentős nyílt piaci tranzakció ebben a szektorban. Jelenleg azonban több jelentős budapesti bevásárlóközpont értékesítése van folyamatban, és remélhetőleg ezeket az ügyleteket még idén sikerül lebonyolítani.”