Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Hírek

Budapest

A lassú gazdasági növekedés mellett még mindig óvatos az európai logisztikai piac

A kereslet közel 3 millió m2, mely 16%-kal alacsonyabb, mint előző évben, de magasabb a 10 éves átlagnál – áll a Jones Lang LaSalle piackutatásában


·    A közel 3 millió m2-es kereslet, mely még mindig 15%-kal magasabb, mint a 10 éves átlag, azt mutatja, hogy bár az előző évhez képest 16 %-kal alacsonyabb volt a kereslet, a bérlői piac mégis rugalmas

·    Németország áll az élen a piaci aktivitást tekintve; a teljes európai kereslet harmadát itt regisztrálták, bár ez 16%-kal elmarad a tavalyi év ugyanezen időszakához képest   

·    Franciaország és Lengyelország 2011-ben a legjobb három között szerepelt a kereslet alapján, 2012 első negyedévében pedig megelőzte az előző év első negyedéves eredményét   

·    Az előző év azonos időszakához képest nőtt a built-to-suit igényekre reagáló fejlesztői aktivitás, bár ennek a lendülete az első negyedév során lassult    

·    A bérleti díjak stabilak maradtak az első negyedév során, a következő 5 évre mérsékelt bérleti díj növekedés várható

 

London, Budapest 2012. június 21. – Az európai ipari ingatlan piac kereslete a meglehetősen élénk tavalyi utolsó negyedév után gyengébben teljesített. A teljes kereslet kevéssel 3 millió m2 alatt maradt, ami az előző negyedévhez képest 35%-kal alacsonyabb. A bérlői aktivitás az előző év első negyedévéhez hasonlóan alakult, de körölbelül 16%-kal alacsonyabb volt a bérbeadások volumene, ugyanakkor 15%-kal a 10 éves átlag fölött volt. A logisztikai bérlői piac rugalmas volt a folyamatos gazdasági bizonytalanság ellenére.         

Németország, Franciország és Lengyelország szerepelt az első három helyen 2011-ben, a teljes európai kereslet 50%-ával. Ebben a negyedévben is Németország volt a legaktívabb piac, közel 1 millió m2 bérbeadott területtel, de a bérbeadások volumene 16%-kal alacsonyabb volt, mint tavaly az első negyedév során. Ugyanakkor Franciaországban 13%-os, Lengyelországban 18%-os növekedést regisztráltak a bérbeadások terén. 

Hollandiában 38%-os, Spanyolországban 18%-os növekedést tapasztaltak, azonban csökkent az aktivitás Belgiumban (-69%), Csehországban (-53%), Magyarországon (-55%), Oroszországban (-5%) és az Egyesült Királyságban (-56%).   

„Budapesten 2012 első negyedévében a bérbeadások volumene 47.690 m2 volt, mely kevesebb mint a fele a 2011 negyedik negyedéves szintnek, és  mindössze 43%-a a 2011 ugyanezen időszakában rögzített volumennek. Az üresedés nem csökkent tovább, mint ahogy azt korábban vártuk, és továbbra is éles verseny folyik a tulajdonosok között az új igényekért. A bérlők optimalizálják bérleményeiket és csökkentik területeiket, ezért a logisztikai parkok bérleti díjai Budapest környékén még mindig nyomás alatt vannak. 2011-hez hasonlóan a fejlesztési tervek 2012-ben is korlátozottak lesznek, bár kisebb mértékben, és ezek is főleg built-to-suit igényre támaszkodnak” – tette hozzá Tuza Rita, a Jones Lang LaSalle budapesti irodájának piackutatási vezetője.

„Egészében véve, a logisztikai piac bérlői óvatosan kezelik a piacot, mivel a kereskedelmi forgalomra vonatkozó bizonytalan előrejelzések, amelyeket a folyamatos gazdasági bizonytalanság és az euró zóna adósság válsága táplál, hatással vannak a régió exportjára is. Ugyanakkor arra számítunk, hogy a kereslet rugalmas marad az év folyamán, hiszen számos igény jelentkezik, például az outsourcing és az online kereskedelmi szektorban, főleg a fejlődő piacokon tapasztalható erős háztartási igényekre reagálva. Az egész évet tekintve azonban körülbelül 15%-kal alacsonyabb bérbeadási volumenre számítunk, mint a tavalyi évben, amikor rekord keresletet regisztrálhattunk” – mondta Paul Betts, a Jones Lang LaSalle EMEA régiójának logisztikai és ipari részlegének vezetője.

 1,5 millió m2 összeterületű új fejlesztést adtak át az első negyedév során, ami a múlt év első negyedévéhez képest közel 80%-kal magasabb, de 31%-kal alacsonyabb 2011 utolsó negyedévéhez képest, amikor számos built-to-suit fejlesztést adtak át. Ugyanakkor az első negyedéves új kínálat jelentősen elmarad a 10 éves átlagtól. Továbbá, míg az erős built-to-suit igények alapján épülő fejlesztések miatt folyamatosan emelkedő volumenű jövőbeni állományt jeleztek előre a tavalyi év második felében, 2012 első negyedévében az újonnan induló fejlesztések volumene 8%-kal csökkent az előző negyedévhez képest, ami gyengülő keresletre enged következtetni. Csak Németország, Hollandia és Oroszország regisztrált növekvő fejlesztési aktivitást az elmúlt negyedévhez és az előző évhez viszonyítva is.

Összességében 4,8 millió m2 ipari terület állt fejlesztés alatt 2012 március végén, melynek döntő többsége nem spekulatív fejlesztésként épül. A folyamatos nem-spekulatív fejlesztési trend következményeként az azonnal elérhető modern ipari ingatlan állomány gyakorlatilag megszűnt a fontosabb európai logisztikai piacokon.

A legmagasabb bérleti díjak szinte minden piacon változatlanok maradtak az első negyedév során. Csak két piacon tapasztaltak növekedést; Antwerpenben (+2,1%) és Brüsszelben (+9,9%), melyet a csökkenő kínálat vezérelt. A bérleti díjak csökkentek Amszterdamban (-2,7%), Madridban (-3,3%) és Londonban (-3,6%), ami a lassuló bérlői aktivitás és a magasabb kihasználatlanság kombinációjának köszönhető.

„Arra számítunk, hogy a legmagasabb bérleti díjak a piacok meghatározó többségében stabilak maradnak az év folyamán, mivel a szűkös kínálatnál súlyosabb lesz a bérlői kereslet. Moszkva vezeti majd a logisztikai piac bérleti díjainak listáját, de a bérleti díj emelkedés lassul a tavalyi évhez képest. Néhány nyugat-európai piac várhatóan jól teljesít majd, főleg Belgium és Németország. Ugyanakkor a visszaeső aktivitás és a bizonytalan gazdasági növekedés miatt gyenge visszaesésre számíthatunk Európában a teljes 2012-es évet tekintve” – mondta Alexandra Tornow, a Jones Lang LaSalle EMEA régiójának logisztikai és ipari piackutatási részlegének vezetője.

„Úgy gondoljuk, hogy a logisztikai ingatlanok bérleti díj-emelkedése újból megindul 2013-ban, bár lassú tempóban; az ötéves előrejelzések alapján évi 1%-os növekedésre számítunk. A lassú növekedés miatt a bérleti díjak valószínűleg az elmúlt évtized rekord értékei alatt maradnak az ötéves periódus végéig” – tette hozzá a szakértő.