Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Hírek

CHICAGO, LONDON, SINGAPORE

Az ingatlanpiacok lendületbe jönnek 2011 végére


A Jones Lang LaSalle legfrissebb, negyedévente megjelenő Globális Ingatlanpiaci Perspektíva című kiadványa a gazdasági környezet hatásait elemzi az egyes ingatlanpiacokra vonatkozóan, és megállapítja, hogy a bizonytalan környezet ellenére a globális ingatlanpiacok tovább folytatták a javulást a második negyedév során.

2011. augusztus 11. – A Jones Lang LaSalle legfrissebb, negyedévente megjelenő Globális Ingatlanpiaci Perspektíva című kiadványa a gazdasági környezet hatásait elemzi az egyes ingatlanpiacokra vonatkozóan, és megállapítja, hogy a bizonytalan környezet ellenére a globális ingatlanpiacok tovább folytatták a javulást a második negyedév során. A piaci mutatók pozitívan változnak. A nettó piaci felszívás pozitív, a bérbeadási volumenek egyenletesek, a túlkínálat fokozatosan megszűnik és a legmagasabb bérleti díjak is emelkednek, ahogyan a magas minőségű területek kínálata csökkenni kezd a központi piacokon.

Bérbeadási aktivitás és nemzetközi kereslet

A kereskedelmi ingatlanok bérbeadását tekintve meglehetősen változatos képet mutatnak az egyes piacok  Az ázsiai és csendes-óceáni térségben a nettó abszorpció még mindig megközelítőleg rekord szinten mozog, azonban az Egyesült Államokban és Európában, ahol a gazdasági bizonytalanság érezhető hatással bír a keresletre, a volumenek még mindig alacsonyak. A globális szinten mért iroda kihasználatlansági ráta 14 százalékon áll, és folyamatosan csökken. Mivel a fejlesztői aktivitás Észak-Amerikában és Európában is minimális szinten mozog,, így a Jones Lang LaSalle előrejelzései szerint a kihasználatlansági ráta akár 13,3 százalékra is  lecsökkenhet az év végére.

A nemzetközi bérlők iroda iránti kereslete különösen Indiában és Kínában élénk, míg Brazíliában az irodapiaci mutatók is jelentős fellendülést szemléltetnek. Több délkelet-ázsiai piac is, mint például Jakarta, erős bérlői keresletével újra feltűnik a vezető nemzetközi ingatlanpiacok térképén

A Jones Lang LaSalle szerint a legnagyobb ingatlanpiacokon továbbra is jó esély van a bérleti díjak emelkedésére. Azon piacokon, ahol kínálati hiány kezd kialakulni, a bérleti díjak növekedése akár kétszámjegyű is lehet.  A 2011-ben a legnagyobb bérleti díj növekedés Pekingben  (35-45%), Jakartában és Moszkvában (30-40%), valamint Hong-Kongban(20-30%) várható.

Magyarországi piaci helyzet

Magyarországon az ingatlanpiaci fellendülés jelei egyelőre nem olyan határozottak, mint egyes régiós versenytársunknál. Bár Budapesten az irodai üresedési ráta csökkeni kezdett, továbbra is rendkívül magas szinten áll (20,6%), és egyedül Belgrádban mértek ennél magasabb rátát (23%) a második negyedév során. Akárcsak globális szinten, itthon is az üresedés lassú csökkenésére számítunk a mérsékelt fejlesztői aktivitás következtében. A befektetési volumenek az év első felében 300 millió eurót értek el, ami 57 százalékos növekedést jelent 2010 azonos időszakához képest. Várakozásaink szerint 2011 során nagyjából 550-600 millió euró értékben cserélnek majd gazdát ingatlanok. „-nyilatkozta Tuza Rita, a Jones Lang LaSalle budapesti irodájának vezető elemzője.

A témával kapcsolatban mégtöbb érdekes információhoz juthat a Global Market Perspective legújabb angol nyelvű honlapján.