Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Hírek

MIPIM, Cannes

Érték a közép-kelet európai irodapiac

Shoring vállalatok segíthetnek a régión a nehezebb gazdasági helyzetben


A Jones Lang LaSalle a mai napon a mutatta be új, Közép-Kelet Európa ingatlanpiacáról szóló piackutatási tanulmányát.
Az ‘Onshore, Nearshore, Offshore: Unsure? A Central European Perspective’ című tanulmány a közelmúltban tudósított baljós hírek ellenére pozitív megvilágításba helyezi Magyarország és Közép-Kelet Európa irodapiaci bérlőinek kilátásait. Az elemzés a régió által a következő néhány évben nyújtott előnyöket mutatja be mind a bérbeadók, mind a bérlők számára.
 
Budapest és Varsó bizonyul a leginkább vonzónak a bérlők számára, ezeken a piacokon a következő években csökkenő bérleti díjakat és emelkedő kihasználatlanságot prognosztizálnak.

Bukarestben és Prágában 2010-ben várható bérlők számára ideális irodapiac, bár Bukarest előre láthatóan 2012-re inkább a bérbeadók számára válik kedvezőbbé. A fennmaradó időszakokban többé-kevésbé kiegyensúlyozott bérlői-bérbeadói piacot várunk a közép-kelet európai régióban.
A számos iroda elhelyezést befolyásoló tényező közül négynek kulcsfontosságú szerep jut; a gazdasági és politikai háttér, a munkaerőpiac, az infrastruktúra és az ingatlanpiac, valamint az üzleti környezet – mind olyan tényező, melyeknek gondos értékelése révén jelentős előnyökhöz juthat a bérlő. Ennek az ellenkezője is igaz: akár valós veszélyekkel is szembesülhet az a vállalat, amelyik nem mérlegeli felelőséggel ezeket a szempontokat.  
 
„Budapest régóta stabil, Európa-szerte elismert és preferált shared service center és BPO (Business Process Outsourcing) lokációnak számít. A gazdasági visszaesés ellenére Magyarország továbbra is a külföldi vállalatok beruházásainak vonzó helyszíne marad, köszönhetően többek között a jól képzett, több nyelven beszélő munkaerőpiacának, amely alacsonyabb bérköltségen érhető el, mint a legtöbb európai országban. A budapesti ingatlanpiac modern, rugalmas kialakítási lehetőségeket és magas technikai specifikációt kínáló épületekkel gazdagodik évről évre és emellett a régióban aktív ingatlan befektetők is készségesen igazodnak a bérlők változó igényeihez – mindezt versenyképes bérleti díjakkal” - nyilatkozta Thierry Delvaux, a Jones Lang LaSalle budapesti irodájának ügyvezető igazgatója.

„Az üzleti világ a költséghatékonyság jegyében egyre nagyobb hangsúlyt fektet a kiszervezés (shoring) tevékenységre. A piackutatási tanulmányunk összefoglalásaképp elmondhatjuk, hogy Közép-Kelet Európa versenyképes helyszínévé vált a világ bármely pontjáról érkező üzleti kiszervezésnek (shoring) vagy shared service centereknek. A jövőbeni fejlesztési terveknek, a jól képzett és olcsó munkaerőnek, valamint a költséghatékonyságnak köszönhetően ez a trend a jövőben felerősödni látszik” – tette hozzá John Duckworth, a Jones Lang LaSalle közép-kelet európai igazgatója.