Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Hírek

Budapest

A JLL lett a legsikeresebb ingatlanbefektetési tanácsadó az EMEA régióban

A Real Capital Analytics (RCA) elemzése szerint 2013-ban is a JLL befektetési tanácsadó részlege működött közre a legtöbb tranzakcióban, immár a harmadik egymást követő évben


Budapest, 2014. április 1. – A JLL 2013-ban első helyezést ért el az ingatlan befektetési tanácsadó cégek között az EMEA régióban - áll a Real Capital Analytics (RCA) által nemrégiben kiadott független jelentésben.

A befektetések összértékét tekintve a JLL több, mint 20 milliárd euró értékben értékesített ingatlanokat, így első helyezést ért el az összes jelentős szektorban, beleértve az irodákat, kiskereskedelemi ingatlanokat, ipari ingatlanokat és a szállodákat is. A JLL 2011-ben valamint 2012-ben is az első helyen állt a régióban.

Az eladási oldal képviselete mellett a JLL befektetési részlege felvásárlásokban és finanszírozásokban is részt vett, és összesen több, mint 38 milliárd euró értékű kereskedelmi ingatlanbefektetési tranzakciót bonyolított le 2013-ban. A tanácsadó által végzett tranzakciók 70%-ában nem-helyi befektetők voltak érintettek, ami a cég utolérhetetlen nemzetközi hálózatának bizonyítéka, ami a régió 29 országában 76 irodával van jelen.

Richard Bloxam, a JLL Capital Markets részlegének európai vezetője így nyilatkozott: „Az ügyfeleink értékelik azt a magas szintű kereskedelmi ingatlan tanácsadást, amit a tapasztalt helyi, regionális és globális szakértői csapatunk biztosít számukra. A továbbiakban is mindent megteszünk azért, hogy a legmegfelelőbb befektetési tanácsot tudjunk nyújtani az ügyfeleinknek, hogy az alapos piaci ismeretekre épülő legmagasabb szintű tőkepiaci tanácsadás eredményeiből profitálhassanak. Meggyőződésem, hogy a szélesebb körű tanácsadói szolgáltatásainkra – beleértve a strukturált tőke-és hiteltanácsadást, a vegyesvállalati befektetéseket, a tőkebevonást és a banki tanácsadást - még nagyobb lesz a kereslet az idei évben, mivel a befektetők továbbra is aktívak maradnak a nemzetközi piacokon, elsősorban hosszú távú befektetési lehetőségeket keresve az EMEA régióban.

Benjamin Perez-Ellischewitz, a JLL budapesti Capital Markets részlegének vezetője elmondta: “ 2013 nagyon sikeres év volt a budapesti csapat számára is. Magyarországon elsősorban kiskereskedelmi ingatlanokat értékesítettünk nagyjából 30 millió euró értékben. Az év első felében lezártuk az országosan körülbelül 190 darab Match és Profi üzletet magába foglaló Eurodel portfolió eladását, míg az év második felében a budaörsi Antana Business Park eladásán dolgoztunk. Ezzel párhuzamosan Szlovéniában két nagy értékű, kiemelkedő jelentőségű kiskereskedelmi portfolió értékesítésében is közreműködtünk összesen 140 millió euró értékben. A Senza Confini tulajdonában álló bevásárlóközpont portfoliót az SES és az Allianz Real Estate közösen vásárolta meg, míg az Immofinanz 4 darab Supernova stripmall-t vásárolt meg a Pramerica-tól.

Magyarországgal kapcsolatban erősödő befektetői érdeklődést tapasztalunk, és a finanszírozási lehetőségek is kezdenek kedvezőbbé válni. Várakozásaink szerint 2014-ben már nagyobb méretű ingatlanok és portfoliók eladására is lesz példa, jelenleg is dolgozunk ilyen ügyleteken.

Tuza Rita, a JLL budapesti piackutatási vezetője a következőket tette hozzá: “2013 során a kereskedelmi ingatlanokkal kapcsolatos tranzakciók volumene nagyjából 320 millió eurót ért el Magyarországon, ami erős,  23%-os növekedést jelentett a 2012-ben regisztrált volumenhez képest. Ezen belül a jövedelemtermelő ingatlanok értéke nagyjából 240 millió eurót volt. Sajnos azonban a magyarországi kereskedelmi ingatlan befektetések volumene még így is jelentősen elmaradt Lengyelországhoz (3,4 milliárd euró) és Csehországhoz (1,39 milliárd euró) képest. Legfrissebb előrejelzéseink alapján 2014-ben a befektetési tranzakciók összértéke meghaladhatja a 2013-as eredményeket, és nagyjából  350-400 millió eurót érhet el.”

A JLL az ázsiai- és csendes-óceáni térségben is első helyezést ért el a tanácsadók között. A 2013-as eredményeket figyelembe véve a JLL globális befektetési üzletága átlagosan napi* 380 millió dollár értékben kötött üzleteket.