Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Hírek

Budapest

Növekszik az érdeklődés az ingatlanok iránt

A második negyedév során az Egyesült Államokban 30%-kal emelkedtek az ingatlanbefektetési volumenek 


EMEA, Budapest, 2015. július 21. – Az ingatlanbefektetési aktivitás az Egyesült Államokban a legerősebb, ahol 30%-kal növekedtek a tranzakciós volumenek a második negyedév során. Az előrejelzések szerint 2015 végére az éves globális befektetési volumen 750-760 milliárd dollárt érhet el.   

A görög adóság válság és a kínai gazdaság volatilitása ellenére a JLL 2015 második negyedévére vonatkozó előzetes adatai alapján a globális befektetési volumen 161 milliárd dollár volt, ami megegyezik a 2014 azonos időszakában mért volumennel. 
Az amerikai kontinensen az Egyesült Államok gazdaságának fellendülése miatt a 2007 óta mért legerősebb második negyedéves volument rögzítették 79 milliárd dollárral. Oroszországban ismételt optimizmus látható és az elmúlt 5 negyedév legjobb befektetési volumenét mérték. 

Az ázsiai és csendes-óceáni térség teljesítményére a két legnagyobb piac, Japán és Ausztrália gyengébb aktivitása volt hatással. Az EMEA régióban (Európa, Közel-Kelet és Afrika) a forgalom 11%-kal magasabb volt helyi valutában mérve a második negyedév során. 
“A kamatlábak csökkenése erősítheti az ingatlanbefektetési aktivitást 2015 második felében”- nyilatkozta David Green-Morgan, a JLL nemzetközi tőkepiaci elemzésekért felelős igazgatója.

Régiós összefoglalók:

Amerika: Az Egyesült Államok fellendülése erősödik
A második negyedévben és az első félévben az amerikai befektetési volumenek 18%-kal erősödtek 2014 azonos időszakához mérten, amit elsősorban az Egyesült Államok növekvő piaci aktivitása eredményezett. Kanadában az első félév adatai alapján a volumenek 20%-kal csökkentek. Matt Pricken, a JLL kanadai irodájának ügyvezető igazgatója és tőkepiaci részlegének vezetője szerint az aktivitás csökkenése Kanadában a jelentős keresleti és kínálati egyensúlytalanságok eredménye. “ Kanadában jelenleg sokkal több a vevő, mint az eladó, és nincs elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű ingatlan étvágyuk csökkentésére. Éppen ezért az intézményi tőke portfoliók vagy különálló ingatlanok helyett a fejlesztések felé fordul. A fejlesztések között található felhőkarcoló irodaház, ipari és vegyes-funkciójú projekt is. Várakozásaink szerint az eladási volumenek 2015 második felében már újra megerősödnek.” 

Európa, Közel-Kelet, Afrika: a görög adóság válság szerepe másodlagos 
Dél-Európában a befektetési volumenek 47%-kal emelkedtek 2015 első féléve során. Ugyanebben az időszakban az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban 15%-kal emelkedtek a volumenek, míg a skandináv országokban 38%-kal.  
Ázsia, Csendes-óceáni térség: Az erős dollár érezteti hatását
A dollárban kalkulált befektetési volumenek 18%-kal estek a régióban, de Hong Kong kivétel volt, hiszen 88%-os növekedést mértek a jelenlegi politikai nyugtalanság ellenére is.

Magyarország
“Magyarországon az első félév során nagyjából 290 millió eurót ért el a befektetési aktivitás, ami megegyezik a 2014 azonos időszakában mért volumennel.  2015 második felében ugyanakkor sokkal intenzívebb forgalomra számítunk, így az éves tranzakciós volumen akár 20-30%-kal is meghaladhatja majd a 2014-ben mért adatokat. Jó hír, hogy likviditást figyelhetünk meg minden szektorban, kis és egészen nagy értékű ingatlanok esetében is”- nyilatkozta Benjamin Perez-Ellischewitz, JLL magyarországi irodájának tőkepiaci vezetője. 
Rita Tuza, a JLL magyarországi irodájának vezető elemzője hozzátette: “A befektetői érdeklődés a magyarországi ingatlanpiac javuló fundamentumai következtében egyre erősebb és az irodapiacon tapasztalható kiugróan erős bérlői aktivitás igen figyelemreméltó. Nem meglepő, hogy az első félév során a befektetési volumen 34%-át is irodaházak értékesítése tette ki.”