Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Hírek

Budapest

A JLL képviselte az AEW Europe-ot az utóbbi 10 év legnagyobb értékű portfolió-értékesítése során

Újra a nemzetközi befektetők célkeresztjében a magyar kereskedelmi ingatlanbefektetések


A nemzetközi ingatlan szaktanácsadó JLL képviselte az AEW Europe-ot a magyarországi portfóliójának eladása során. Ez a tranzakció a legnagyobb értékű ingatlan befektetési portfólió értékesítés Magyarországon a globális pénzügyi válság kezdete óta. 
  
A portfólió részét képezi a 44 000 m2 alapterületű, vegyes funkciójú MOM Park (Bevásárlóközpont és Irodaház), a 27 400 m2-es West End Business Center, valamint a 13 300 m2-es EMKE Irodaház. Az AEW Europe és a JLL közti hosszú távú sikeres együttműködés már jóval az értékesítés megkezdése előtt, az irodaházak bérbeadására vonatkozó megbízással kezdődött. 

Furulyás Ferenc, a JLL ügyvezető igazgatója az alábbiakat mondta a tranzakcióval kapcsolatban: „Az AEW portfólió eladása kiemelkedő jelentőségű a budapesti kereskedelmi ingatlanpiacon;  jelzi a nemzetközi, azon belül is elsősorban az amerikai intézményi alapok érdeklődését a nagy értékű, portfolió jellegű tranzakciók iránt. Ez az eladás mérföldkőnek számít, hiszen azt bizonyítja, hogy a javuló piaci fundamentumok következtében erősödik a befektetők bizalma a magyar befektetési piac iránt. Jobban teljesítünk.”

Az újra tapasztalható befektetői aktivitás hátterében a gazdasági és piaci környezet javulása és a régió, valamit Európa országaihoz képest mért hozamkülönbség alapján számított relatív árazás áll. „Több mint egy éve dolgozunk ezen a tranzakción, amely végül sikeresen lezárult. Ez a tranzakció nyilvánvaló jelzés a befektetők számára, hogy a nemzetközi intézményi befektetői tőke és a kedvező hitel kondíciók újra visszatértek Magyarországra” – tette hozzá Benjamin Perez-Ellischewitz, a JLL tőkepiaci részlegének vezetője. 

A JLL szakértői szerint a Magyarországon tapasztalható befektetői éreklődés egyre erősödik. 2015 első felében a tranzakciós volumen 280 millió euró volt, ami közel azonos a 2014 ugyanazen időszakának eredményével. A 2015 egészére előre jelzett befektetési volumen valószínűleg 20-30%-kal haladja meg az előző évit.