Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Cégtörténet

Két város és egy világméretű terjeszkedés története

A JLL több, mint 200 éves történelemmel rendelkezik. A fontosabb események:

1783: Richard Winstanley aukciós üzletet nyit Londonban, amit fia, James örököl 1806-ban.

1939: Számtalan együttműködés és összeolvadás után, a Winstanley-féle céget a három vezető tagjának keresztneve után nevezik el: Jones Lang Wootton (JLW) & Sons.

1945: Miután a második világháború bombázásai alatt elpusztult London ingatlan nyilvántartásának nagy része,  a JLW telkek ezreinek méretét és tulajdonosait regisztrálja újra. A JLW olyan fejlesztési és ügynöki lehetőségekhez jut, amely a város 1954-ben kezdődő újjáépítésében irigyelt pozícióhoz juttatja.

1957: A JLW megkezdi a nemzetközi terjeszkedést Ausztráliában, ahol nagy sikert arat a megjósolt nehézségek ellenére. Ezt követően tovább terjeszkedik Új-Zéland, Szingapúr, Kuala Lumpur, Hong Kong és Tokió irányába. Közben Európában kiterjeszti tevékenységét Skóciára, Írországra és a kontinentális Európára.

1968: Az Atlanti-óceán túloldalán El Paso-ban (Texas), szakértők kis csoportja megalakítja az IDC Real Estate-et azzal a céllal, hogy a már régóta szükségesnek ítélt ingatlanszakértői háttér ezen a piacon is kialakuljon. Az IDC gyorsan kinövi a helyi piacot, Chicagóba költözik, felveszi a LaSalle Partners nevet és Amerika vezető ingatlan szolgáltatási vállalatává válik. A vállalat a hosszú távú ügyfélkapcsolatairól válik ismertté.

1975: A JLW megnyitja első irodáját az USA-ban, New Yorkban. A 70-es, 80-as években mind a JLW, mind a LaSalle Partners kiterjeszti tevékenységét új piacokra Ázsiában, a Csendes-óceán térségében és Amerikában.

1997: A LaSalle Partners ajánlatot tesz a JLW közkézen lévő részvényeire.

1999: Az ingatlanpiac történetének legnagyobb nemzetközi összeolvadásában a JLW és a LaSalle Partners Jones Lang LaSalle név alatt egyesül. A kialakult vállalat azóta is a világ vezető globális kereskedelmi ingatlan szolgáltatási és befektetési menedzsment cége.

2006: A vállalat egy erős növekedési pályára lép. A 2006-ban csatlakozott 4 új cég között van a Spaulding and Slye, az USA keleti partjának jelentős ingatlanvállalata és más angol, spanyol és közel-keleti cégek. A Jones Lang LaSalle elsőként három egymást követő évben a Forbes 400 legnagyobb cége közé is bekerült, amley az ingatlanpiacon egyedülálló teljesítmény. A Fortune magazin elismerése mellett a helyi piacokon megjelenő publikációk is a világ egyik legjobb munkahelyének tartják a vállalatot.

2007: Ez az expanziós év 15 összeolvadást és akvizíciót hozott, melyek következménye volt pléldául a Jones Lang LaSalle Meghraj, India legnagyobb ingatlanpiaci vállalatának létrejötte. Emellett sor került az Upstream, az Egyesült Királyság legnagyobb fenntarthatósági tanácsadó cégének és egy holland vezető ingatlantanácsadó vállalatának felvásárlására is. A kitüntetések közül a legnagyobb a U.S. Environmental Protection Agency díja az energiamenedzsment és fenntarthatósági tevékenységért.

2008: Akvizícióval növeli piaci részesedését Kínában, a legnagyobb kiskereskedelmi tanácsadóvá válik Németországban, és terjeszkedik Ausztráliában és Skóciában. A Jones Lang LaSalle piacvezetővé válik a német és a holland ingatlanpiacon, a kontinentális Európa két legnagyobb piacán. Az akvizíciók sora erősíti azt a stratégiát, hogy az ingatlanpiac legerősebb szereplőjévé váljon. További díjakat nyer, többek között a világ legetikusabb vállalatai között szerepel az Ethisphere Institute listáján.

2011: Az Egyesült Királyságban megszilárdul a Jones Lang LaSalle piacvezető pozíciója a londoni székhelyű King Sturge akvizíciója révén. Ez a tranzakció tovább mélyíti a vállalat szakmai felkészültségét és tapasztalatát. 2011-ben a King Sturge akvizíción kívül további nyolc felvásárlásra került sor az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában, Ausztráliában, Szingapúrban és Indonéziában, melyek során a Procon, a DST International és a Keystone Partners olvadt be a vállalatba. Újabb szakmai elismeréseket vehet át, köztük a Fortune "World's Most Admired Companies in 2011" díját.  

2012: Januárban az MPS Property, márciusban a JER Partners, júliusban pedig a Credo Real Estate és a 360 Commercial Partners olvad össze a Jones Lang LaSalle-lal.