A JLL a székház projektek specialistája

A múlt héten hivatalosan is átadták az Ericsson új magyarországi székházát a Duna-parton, amivel egy újabb sikeres nagyvállalati referenciával bővült a JLL Bérlőképviseleti- és Projekt Menedzsment szolgáltatása

June 07, 2018

A múlt héten hivatalosan is átadták az Ericsson új magyarországi székházát a Duna-parton, amivel egy újabb sikeres nagyvállalati referenciával bővült a JLL Bérlőképviseleti- és Projekt Menedzsment szolgáltatása. A Wing fejlesztésében megépült, 24 ezer négyzetméteres, LEED Gold minősítésű Ericsson Ház a bérlő Ericsson és a bérlőképviselő JLL, 4 éves munkájával együtt vált Budapest legmodernebb, egyedi bérlői igényekre szabott BTS épületévé.

A JLL bérlőképviselete a székház projektek terén kimagaslóan sikeres volt eddig is, ez a megbízás pedig tovább bővítette a nemzetközi referenciák körét. A JLL bérlőképviseletének vezető tanácsadója, Starmann Mária elmondta: „Megtiszteltetés volt számunkra ismét együtt dolgozni az Ericsson helyi és regionális csapataival, sokadszorra bíztak szaktudásunkban, ami számunkra is nagy elismerés és visszaigazolás, hogy a munkánkat magas szinten végezzük. A régi üzleti kapcsolatnak is köszönhetően mélyrehatóan ismerjük a vállalatot, igényeiket és működésüket. A megbízó által megálmodott lokáción nagy kihívás volt fejlesztési lehetőséget találni, de a piac hagyományos feltérképezésén túl úgynevezett off-market, azaz még bizalmas lehetőségeket is felkutattunk és végül ezek közül az opciók közül került ki a győztes fejlesztési lehetőség. Ezúton is köszönjük a bizalmat és a kiemelkedő szakmai együttműködést az Ericssonnak, és a Wing Zrt-nek egyaránt."

A JLL Bérlőképviseleti szolgáltatása szorosan együtt dolgozik a vállalat Projekt Menedzsment részlegével. Az Ericsson székház projekt menedzsment és fit-out munkálatait is a JLL végezte. A részleg vezetője, dr. Onczay Gábor és csapata már számos nagyszabású irodaprojektben szerzett tapasztalatot, azonban az Ericsson Ház ezek közül is kiemelkedő. A beruházás egy hosszú, több éves folyamat eredménye, 20.000 négyzetméter irodaterület 1.700 munkaállomásának az előkészítése volt a feladat. A bérlő high-tech épületét felkészítették a mai kor és a jövő irodatechnikai kihívásaira is, az irodaterületek a globális workplace sztenderdek szerint készültek anyaghasználatban, színvilágban és bútorozottságban egyaránt. „Egy ilyen volumenű munka nagy kihívás, hiszen az egyre romló építőipari helyzetben egyre nehezebb határidőre elkészülni. A megbízás különlegességét többek között az adta, hogy itt épült fel Magyarország egyik legkorszerűbb, 1.000 négyzetméteres szerverterme és innovációs műhelye, ahol az 5G mobiltechnológia kutatása és fejlesztése folyik. A gépterem 2 megawattnyi energiafogyasztását az épületen belül is elkülönített, független betáplálás biztosítja, a hűtésről speciális gépészeti berendezések gondoskodnak, ezen gépészeti munkálatok pedig speciális szaktudást igényelnek. 2014 óta dolgozunk együtt a megbízóval, és nagyra becsüljük a belénk fektetett bizalmát." – tette hozzá dr. Onczay Gábor.

Míg a kilencvenes évek előtt csak Nyugaton volt ismert fogalom a bérlőképviselet, mára már a hazai irodapiacon is bevett gyakorlat, hogy a nagyvállalatok bérlőképviseleti tanácsadóval dolgoznak együtt, hiszen segítségével jelentős idő és költség takarítható meg. Ebben a folyamatban a JLL nagy szerepet játszott, 26 éves magyarországi jelenléte alatt a bérlőképéviseleti piac elsőszámú tanácsadója lett, és különösen a székház projektek területén kiemelkedő nemzetközi referenciákat tud felmutatni a versenytársak között. Az elmúlt évek legsikeresebb megbízásai közé tartozik a 35.000 négyzetméter területű K&H székház, az E.on, az SAP, PWC, ING és az E&Y székháza, továbbá az ExxonMobilt és BP-t is a JLL képviselte a magyar piacon. A 2018-as évben is nagy volumenű tárgyalások folynak helyi és nemzetközi partnerekkel, melyek zárása és bejelentése az év második felében várható.