A magyar befektetők uralják a hazai ingatlanbefektetési piacot

Visszatért a válság előtti szintre az ingatlanbefektetési kedv a magyarországi piacon

April 05, 2018

Visszatért a válság előtti szintre az ingatlanbefektetési kedv a magyarországi piacon. A JLL nemzetközi ingatlan tanácsadó statisztikái szerint 2017-ben a hazai kereskedelmi ingatlanpiac forgalma 1,9 milliárd euró volt, ami szinte azonos a közvetlenül a válság előtt, 2007-ben regisztrált rekord magas 2 milliárd eurós forgalommal.

A kereskedelmi ingatlanpiaci környezet javulása 2013 óta töretlenül tart. A piaci fundamentumok stabilak keresleti és kínálati szempontból is, az üresedési ráták rekord alacsony szinten állnak a logisztikai- és az irodapiacon, a bérleti díjak növekedése 2 éve folyamatos. Magyarország makrogazdasági mutatói erősödtek, az országot 2016-ban már mindhárom nagy hitelminősítő intézet a befektetésre ajánlott kategóriába sorolta. A tranzakciós volumenek pont ebben az évben ugrottak meg igazán: 2016-ban éves szinten 117%-kal nőttek, és megjelentek olyan új piaci belépők is, akik számára Magyarország korábban tabu volt. A piac nemzetközileg is elismert stabilitását tökéletesen mutatta az olyan német intézményi befektetők megjelenése, mint a KGAL vagy a Corpus Sireo, akik számára korábban elképzelhetetlen lett volna magyarországi akvizíció. Ehhez természetesen az is kellett, hogy olyan lokációban lévő, minőségű és bérlői szerződésekkel rendelkező irodaházak kerüljenek értékesítésre, melyek elérték ezen intézményi befektetők elvárásait.

A befektetői érdeklődés 2017-ben is rendkívül erős marad a magyar kereskedelmi ingatlanok iránt, amiben az is közrejátszott, hogy a stabil ingatlanpiaci környezet mellett a régiós versenytársainkhoz, Csehországhoz és Lengyelországhoz képest, jóval magasabbak itthon a hozamok, vagyis relatív olcsóbbak az ingatlanok. Tovább folyatódott az új piaci szereplők megjelenése, illetve gyors ütemben növelik portfóliójukat az 1-2 éve megjelent új szereplők is.

Bár az új külföldi tőke beáramlása igen kedvező hatással volt a piacra, az igazi áttörést a magyar befektetők, elsősorban ingatlanalapok étvágyának rohamos növekedése okozta. Furulyás Ferenc, a JLL ügyvezető igazgatója szerint a válság előtt az éves ingatlanbefektetési volumen kevesebb, mint 10%-át generálták magyar szereplők. 2017-re a piaci részesedésük már közel 40%-ra nőtt, és az egyik legmeghatározóbb befektetői csoporttá nőtték ki magukat. Stratégiájuk szempontjából a 2014-es év jelentette az áttörést, ugyanis ekkor fordult érdeklődésük a kimondottan magas minőségű, jó elhelyezkedésű, stabil, nemzetközi bérlői körrel rendelkező ingatlanok felé, melyeket korábban leginkább a külföldi intézményi befektetők kerestek. Furulyás szerint érdekes, hogy a 3 legnagyobb magyar ingatlanbefektetési alap már benne van abban a top 10-es listában is, ami az 1997 óta eszközölt magyarországi befektetések volumene alapján rangsorolja a befektetőket. Mindezt úgy érték el, hogy néhányuknak 5-6 éve még számottevő portfoliója sem nagyon volt.

A magyar befektetők erősödése minden szempontból előnyös a piacnak: egy egészséges piaci környezetben növelik a likviditást és ezáltal a stabilitást, míg egy esetleges piaci visszaesés esetén, amikor a külföldi szereplők leállítják Magyarországra irányuló akvizíciós stratégiájukat, ők továbbra is jelentős potenciális keresletet jelenthetnek azoknak, akik eladnák ingatlanjaikat. Ez természetesen feltételezi a hozzájuk beáramló friss, elsődlegesen kisbefektetői tőke mértékének változatlanságát, ami legalábbis középtávon, a pénzpiaci kamatok várható emelkedésével erős premissza. Milyen típusú ingatlanokat kedvelnek pontosan a magyar piaci szereplők? Tuza Rita, a JLL ingatlanbefektetési részlegének társigazgatója szerint 2017-ben a magyar ingatlanalapok által eszközölt irodaház vételek átlagos mérete 42 millió euró volt. Tuza kiemeli, hogy olyan átlagon felüli, prémium eszközöket vásároltak meg a magyar alapok a tavalyi év során mint a Váci úti irodafolyosón található Nordic Light és Westend Business Center irodaházak, vagy a Nokia hipermodern, 25.000 m2-es, informatikai és telekommunikációs kutatás-fejlesztési központja a Corvin-negyedben.

És hogy mi várható 2018-ban? A JLL jelenlegi várakozásai szerint továbbra is töretlen marad az érdeklődés a magyarországi kereskedelmi ingatlanok iránt, és a piac szárnyalása az idén sem áll meg. Reméljük, hogy a piac kínálati szinten is követni tudja az intézményi keresletet.

*A cikk olvasható az áprilisi HVG Business kiadványban is.