Az ingatlan-értékbecslési trendekről

Globális perspektíva

October 15, 2018

Az ingatlan-értékbecslés egy nagyon egyedi szakma, mely elsősorban az alábbi, ingatlanpiac hatékonyságával összefüggő okok miatt létezik: az egyes ingatlanok kereskedelme csak időről időre fordul elő; a piac hagyományosan átláthatatlan, a résztvevők csak korlátozottan osztanak meg egymással információkat az ügyletekről; és hiányzik egy fizikális piac.

A technológia és a kommunikációs platformok fejlődése miatt ez a gyakorlat azonban gyorsan változik. „Rájöttünk, hogy szükség van egy olyan strukturált folyamat előkészítésére, amely a szolgáltatás valamennyi aspektusát felöleli, az instrukciók meghatározásától, a cash flow-k vizsgálatán és automatizált modellezésén át a zárt és összekapcsolt rendszerekig."- mondta el Jaroslav Kopac, a JLL értékbecslési részlegének vezetője. A rendszer gerincét a piaci adatok tárolásának új formája adja, amely lehetővé teszi az összes kombinált tudás gyűjtését, a munka gyorsabb elvégzését, és átláthatóbb jelentések készítését.

Az értékbecslés jövőjét összegző RICS dokumentum a technológiai fejlesztéseket, a módosult ügyfélkört és a szabályozási környezet változását nevezi meg, mint fő, globálisan érvényes kérdéskörök. A JLL szakértője ugyanakkor arra is rámutat, hogy az ingatlan-értékelő szakma egyik fő követelménye a változó idők ellenére is megmarad, független és objektív lesz a jövőben is.

Fontos megemlíteni az értékbecslők egyik új feladatát, a tanácsadói szerepkört, ám a felelősségi körök szempontjából a feladatkör még egyértelműbb meghatározásra szorul, hiszen az ingatlanban rejlő jövőbeli potenciálra nem terjed ki a garancia, az csak az aktuális értékbecslésre vonatkozik.

Összegezve, ahogy az egyéb iparágak is átalakultak az elmúlt időkben, a teljes ingatlanbefektetés és kereskedelem is rövid idő alatt megváltozhat, ami sok más ingatlanpiaci szereplő feladatát is módosítja. Azonban mindaddig, amíg a fent említett piaci hiányosságok fennmaradnak, szükség lesz az ingatlan-értékbecslők munkájára.