„Az irodakialakítás nem a berendezéssel kezdődik, különösen nem a műemlékvédelmi épületek esetében.”

A műemlékvédelmi ingatlanok keresekedelmi célú hasznosítása hazánkban is fénykorát éli,...

May 09, 2019

A műemlékvédelmi ingatlanok keresekedelmi célú hasznosítása hazánkban is fénykorát éli, a Budapesten immár 27 éve működő JLL nemzetközi kereskedelmi ingatlantanácsadó számos eklektikus fővárosi ingatlan adásvételében, bérbeadásában és kialakításában is közreműködött. Egy ilyen nagyszabású projekt életciklusában a legtovább érintett tanácsadói funkció a projekmenedzsment, mely végigkíséri a megújuló épület különböző tervezési, és építési engedélyeztetési fázisait, szerkezeti-, belsőépítészeti kialakítását és a műszaki felügyeletét egészen a kulcsrakész állapot megvalósulásáig.

Főszerepben a szakértelem

De miben is más egy 100 éves, akár műemléki épület rekonstrukciós munkálataiban való részvétel egy klasszikus értelemben vett újépítésű irodaház kialakításától? Ádám Péter, a JLL Projektmenedzsment (PDS) részlegének senior projektmenedzsere szerint még most is kevesen értenek az ilyen projektek lebonyolításához, ezért a megvalósításhoz elengedhetetlen egy specialistákból álló csapat meghívása, hiszen számos, nem megváltoztatható helyzeti, környezeti adottságot kell figyelembe venni. „Fő szempont, hogy az épület nem veszítheti el identitását, komoly műemlékvédelmi és egyéb építésügyi szabályozásokat kell betartani. A fejlesztők által megálmodott koncepciók megvalósításához sokszor új technológiák, anyagok beépítése vagy meglévő elemek formabontó átépítése szükséges. Ezek a munkák igazi kihívások." – tette hozzá Sallai Enikő, senior projektmenedzser.

Újjá varázsolt építészeti remekművek

A JLL meghatározó munkái közé tartozik a 100 éves Dorottya Udvar régi gyárépületének teljes átkonvertálása egy modern, élhető irodaépületté 25.000 m2-en, vagy a JLL saját, Szabadság téren található irodájának kialakítása az elegáns Freedom Palace-ban. Továbbá, a közönség számára is látogatható belvárosi Société Budapest épülete szintén a tanácsadó cég egyik emblematikus projektje, melyet két éves folyamat eredményeként egy 4.000 m2-es inspiratív térré alakítottak át.

A nemzetközi tanácsadó minőségi munkáját dícséri, hogy a kivitelezésében megvalósult belső terek évről évre elnyerik a szakmai zsűrik tetszését is.