News release

A munkaerő prioritások változásával emberközpontúbb munkahelyek lesznek, mint valaha

A JLL globális felmérése rávilágít, hogy a gyorsan változó munka világában a jövő munkahelye sokoldalú és hibrid lesz, középpontban a felhasználó-központú megoldásokkal.

november 27, 2020

Napjainkban a vállalatok összetett kihívásokkal néznek szembe, mivel a COVID-19 vírus második hulláma fokozza az alkalmazottak igényét arra, hogy munkáltatójuk fenntartsa a cég iránt való elkötelezettségüket. A JLL legújabb „Human Experience” riportja feltárja ezt a változó munkaerő-dinamikát és elvárásokat a világjárvány utáni világban, és betekintést nyújt abba is, hogy az előretekintő vállalatok miként tudják újragondolni stratégiájukat az alkalmazottaik és az irodaterületeik viszonyában annak érdekében, hogy versenyben maradjanak 2021-ben.

A hibrid munka és a rugalmas irodai környezet elterjedése lesz az új status quo

Tíz országban több, mint 2 000 irodai dolgozó vett részt a felmérésben, amelyben a JLL az irodai dolgozók jelenlegi hangulatát vizsgálta. Az elemzők arra a megállapításra jutottak, hogy a jövő munkahelye hibrid lesz, ötvözve az irodai és az irodán kívüli együttműködést. Ezáltal a munkavállalók döntési szabadságot kapnak, hogy a legkülönbözőbb irodaterületek és lokációk közül válasszanak. A hibrid munkamodellek új hulláma valószínűleg egy olyan, a terek sokféle variációjából álló környezetet jelent majd, amely kielégíti a munkavégzés során felmerülő igények teljes sorát.

Az alkalmazottak eltökéltek, hogy fenntartsák a világjárvány idején kialakított, széles körben elterjedt távmunkával járó rugalmasságot, és átlagosan heti két napot otthonról szeretnének majd dolgozni. Ez a hibrid megközelítés a legkeresettebb, ugyanis a válaszadók közel háromnegyede szeretne irodai bejárást is. Továbbá, a JLL korábbi „Human Performance” tanulmánya megállapította, hogy a magasan teljesítők 80 százaléka nagyon hiányolta az irodai környezetet a pandémia  első hulláma alatt.

"A COVID-19 válság hatalmas paradigmaváltást eredményezett a munka világában" - mondta Flore Pradère, a JLL Work Dynamics Research részleg elemzési igazgatója. „Ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjunk ehhez az új normához, a munka jövőjét úgy kell újragondolni, hogy összpontosítsunk a munkaerő igényeire és preferenciáira. Ez azt jelenti, hogy olyan alkalmazott-központú megoldásokat kell kínálni, melyek előtérbe helyezik a választást és rugalmasságot az alkalmazottak lojalitásának és teljesítményének optimalizálása érdekében.”

Az emberközpontú munkahely érvényesülése a digitálisan összekapcsolt munkával szemben

Annak ellenére, hogy az emberek a pandémiát követően is szeretnének rendszeresen otthonról dolgozni, az alkalmazottak továbbra is ragaszkodnak az irodához, különösen abból az okból fakadóan, hogy az iroda tudja biztosítani számukra a közösség és az összetartozás érzését - miközben a távmunka az együttműködés, valamint a vezetői és a menedzseri támogatás hiányához vezethet. A megkérdezettek hetven százaléka úgy véli, hogy az irodai környezet elősegíti a csapatépítést és a vezetői támogatást.

A JLL „Human Performance” piackutatása azt is megállapította, hogy az iroda társadalmi vonatkozása döntő fontosságú az alkalmazottak teljesítménye szempontjából, és hogy a virtuális rendszerek küzdenek a fizikai térben jellemző szociális élmények helyettesítésével. Továbbá, a kiemelkedően teljesítők 97 százalékának leírása szerint az irodájuk lehetővé teszi a könnyű együttműködést, és 89 százalékuk a második családjának tekinti kollégáit.

Megújult figyelem az életminőségre és a jólétre

A pandémia próbára tette a tradicionális munka-prioritásokat is. Az alkalmazottak fontosabbnak tartják a munka és a magánélet egyensúlyát (72%), mint a versenyképes fizetést (69%), ez pedig azt jelenti, hogy a tudatos és egészséges életmód ugyanolyan fontos, mint a munkacélok megvalósítása.

"Nincs visszatérés a régi munkamódszerekhez" - következtetett Dr. Marie Puybaraud, a JLL Work Dynamics globális kutatási vezetője. "Akik a munkahely újratervezése során bátrak és proaktívak a változó munkaerő-preferenciák kezelésében, ők lesznek az üzleti élet vezetői a világjárvány utáni világban.”