Ismét piacvezető pozícióban a JLL bérlőképviseleti részlege

A JLL bérlőképviseleti részlege a 2017-es évet is kiemelkedő eredménnyel zárta: 67 410 m2-nyi bérlőképviseleti tranzakcióval 44%-os a részesedése a bérlőképviseleti piacon, ami piacvezető pozíciót jelent.

January 30, 2018

​​​A JLL bérlőképviseleti részlege nem csak a BTS (built-to-suit) projektek, azaz a testreszabott irodamegoldások specialistája, de olyan ügyfeleknek is megtalálja a megfelelő irodát, akik egy több-bérlős épületbe költöznének. Az elmúlt 10 év alatt a bérlőképviseleti piacon szerzett tapasztalatnak köszönhetően szakértőjévé vált a jelentősebb irodaigényű vállalkozások kiszolgálásában. Ez abból is eredeztethető, hogy a vállalatok felismerték, hogy az irodapiac vizsgálata és elemzése szakemberek bevonása nélkül szinte lehetetlen.

A 2017-es eredmények egyaránt tratalmaz helyi- és nemzetközi JLL ügyfeleket. A vállalat a piacvezető pozícióját több nagy tranzakciónak is köszönheti, ezek közül kiemelkedő siker volt az az épület, amely tervezett magassága miatt a főváros számára is egyedülálló projektnek számít majd. Méretarányában (50 000 m2) ez a megbízás bizonyult minden idők második legnagyobb bérlőképviseleti üzletének a magyar piacon.

Ezen felül a JLL koordinálásával kötött előbérleti megállapodást a Philips és az SAP, valamint a vállalat közreműködött a Bayer Hungária, az Ericsson, Reckit Benckiser és a Baxalta bérleti szerződés újratárgyalásában. Ezen kívül az Agoda az irodaterületük bővítésével bízta meg a JLL bérlőképviseleti részlegét, míg az NSC Global és Türk Telekom nemzetközi vállalatokat új irodabérlőként képviselte a budapesti piacon.

Dr. Würsching Péter, a JLL bérbeadási vezetője elmondta: „A 2018-as év már januárban teljesíteni látszik várakozásainkat, előre láthatóan ebben az évben is prominens megbízókkal dolgozhatunk majd együt. A jelenleg tárgyalás alatt álló ügyletek közel 50 000 m2-nyi bérlőt jelentenek majd a budapesti irodapiacnak, mely tranzakciók lezárása a nyár folyamán várható. Büszkék vagyunk a 2017-es eredményeinkre, és hogy sikerült megtartanunk piacvezető bérlőképviseleti státuszunkat."

A JLL piackutatója, Huszár Barbara elmondása szerint a beindult erőteljes fejlesztési aktivitás hatására az üresedési ráta emelkedhet a jövőben, azok után, hogy 2017 végére rekord alacsony, 7,5%-os szintet ért el. „A jelenlegi piaci telítettséget jól mutatja, hogy 2017 végén alig pár olyan A kategóriás meglévő irodaépület volt Budapesten, mely 3 000 m2-nél nagyobb, egybefüggő, azonnal elérhető üres területtel rendelkezett. A kereslet továbbra is erős, így a fejlesztők folyamatosan azon dolgoznak, hogy ezt az igényt kielégítsék; 2020-ig az egyes részpiacokon több százezer négyzetméter új irodaterület átadása várható még."

A JLL ingatlantanácsadó 2007-ben indította el bérlőképviseleti szolgáltatását, mely idő alatt közel 500 000 m2-nyi tranzakciót bonyolított le. Az ország első négy legnagyobb iroda-bérlőképviseleti tranzakciója a JLL nevéhez köthető. A budapesti piacon olyan kiemelt referenciákkal szerzett a vállalat jó hírnevet, mint az Ericsson, ING székház, EY, K&H, Microsoft, a PWC vagy az SAP székháza, melyek 5 000-35 000 m2 nagyságban bérelnek irodaterületet.​

*Forrás: BRF