Article

A munka jövőjének alakítása a világjárvány utáni világhoz

Ahogy visszatér az élet az irodákba, a munkavállaló-központú modell kerül előtérbe a stratégiaalkotásban.

April 15, 2021

Az iroda új célja egyre inkább felszínre kerül

Annak ellenére, hogy van hajlandóság a rendszeres otthoni munkavégzésre a járványt követően is, a munkavállalók továbbra is erősen ragaszkodnak az irodához. A kutatások szerint az iroda a közösség és az összetartozás érzését nyújtja, miközben a távmunka hiányosságokhoz vezetett az együttműködés, az irányítás és a vezetői kompetenciák terén. A JLL “human experience” riportja - amely több, mint 2.000 irodai dolgozót vizsgált meg globálisan –, arra az eredményre jutott, hogy az irodai dolgozók 70%-a szerint az irodai környezet sokkal hasznosabb a csapattársakkal való munkára, ha komplex kérdéseket kell medolani, illetve jobban elősegíti a közvetlen jelentések kezelését és a vezetéssel való kapcsolattartást is.

"A járvány felgyorsított egy trended, mégpedig azt, hogy az iroda jelentse a termelékenység és a szocializáció elősegítésének terét." - mondta Neil Murray, a JLL Work Dynamics globális vezérigazgatója. "A továbbiakban azonban a változatosság, a rugalmasság és a választék lesz az összes sikeres irodai környezet alapvető eleme a krízis utáni világban."

A pandémiát követő munka jövőjét tekintve a hagyományos irodák a termelékenység és az együttműködés központi hub-jaként működnek majd, és az iroda új célja az lesz, hogy ösztönözze és fenntartsa a tartós teljesítményt, élményt és jólétet. A JLL kutatása például arra jutott, hogy a szociális terek minden második alkalmazott szerint kulcsfontosságú szerepet töltenek be a jövőben az irodához társított tapasztalataik szempontjából. Valamint, a megkérdezettek 74%-ának továbbra is alapvető fontosságú, hogy lehetőségük van bejárni az irodába.

Váltás a munkahely-központúságról a munkavállaló-központú gondolkodásmódra

A vállalatok a világjárvány következtében már alkalmazkodtak a nagyobb munkahelyi rugalmassághoz, és a top-tehetségek megtartása és elcsábítása érdekében proaktívan, nyitottan kell fellépniük a változó munkaerő-preferenciákkal kapcsolatban.

Mivel a munkavégzés immár valóban határtalan – az alkalmazottak 66%-a elvárja, hogy a válságot követően is különböző lokációkról dolgozhasson –, a munkavállalók arra számítanak, hogy biztonságos, produktív és zökkenőmentes lesz az új irodai élmény, amely kielégíti személyes és szakmai igényeiket is. Ez megköveteli, hogy a munkaadók egyensúlyba hozzák a fizikai és a virtuális munkahely dinamikáját, hogy megfeleljenek a munkavállalók más-más és változékony igényeinek és munkastílusának.

A JLL tanulmánya négy munkavállalói profilt emel ki, melyek azt vetítik előre, hogy a munka jövője radikálisan különböző lesz. A hagyományos irodai dolgozó kizárólag az irodában akar dolgozni; a szabad szellem szeretne kiszabadulni a tradícionális irodai környezetből; az élmény kedvelő élvezi az emberek társaságát, társasági élményeket; és a wellness függő számára a munka-magánélet egynesúly a prioritás. Ezeknek a munkavállaló-típusoknak központi helyet kell betölteniük, mivel a munkáltatóknak egy valóban munkavállaló-központú munkahely kialakítására kell törekedniük, amely magában foglalja az alkalmazottak eltérő preferenciáit.

„Sok munkaadó kezdi elfogadni, hogy vállalatuk már soha többé nem fog úgy működni, mint ahogy a válság előtt. A munkáltatóknak a világjárvány hatására bevezetett új munkamódszereknek megfelelően kell kialakítaniuk munkaterületüket, és újra fel kell találniuk, hogyan fejlődhetnek a munkaerő érdekében és párhuzamosan mellette, nem pedig ellene.”- mondta Mary Bilbrey, a JLL globális humánerőforrás-vezérigazgatója.

Más lesz a munkahely, de ugyanolyan fontos, mint korábban

Mivel a hibrid munka gyorsan status quo-val válik – a munkaerő 50%-a irodában és távolról is akar dolgozni -, a JLL jelentős változásra számít a rugalmas irodatér-üzemeltetési modellekben is. Ahogy a saját, rugalmas irodatereket kialakító (vagy a “flex space” üzemeltetőkkel együttműködő) bérbeadók és a vállalati bérlők egyre inkább figyelembe veszik, miként alkalmazkodjanak az új munka- és életviteli mintákhoz, a munka jövőjére nézve az várható, hogy egy sokrétű, digitális, likvid munkaerő lesz a jellemző.

"Míg a COVID-19 válság hatalmas paradigmaváltást okozott a munkánkban és életvitelünkben, közben alkalmat teremtett arra is, hogy kialakítsuk a munka a jobb jövőjét, és az életben csak egyszer adódik ilyen lehetőség." - mondta Dr. Marie Puybaraud, a JLL Work Dynamics globális piackutatási vezetője. "A jövő sikeres vállalatai azok lesznek, akik bátran és proaktívan alakítják munkahelyüket a likvid munkaerő változó igényeinek és preferenciáinak megfelelően."

A Workplace Solutions segít az újragondolásban 

A pandémia hatására a legtöbb vállalat újratervezte munkafolyamatait és ennek megfelelően újragondolja munkatér (workplace) stratégiáját is, melyet a nemzetközi trendek és a lokális igények mellett egyre inkább a munkavállalók igényei határoznak meg. Az új irodai környezet célja nemcsak a hatékonyság és biztonság, de az is, hogy rugalmasan és gyorsan legyen képes alkalmazkodni a munkatársak és csapatok különböző és folyamatosan változó igényeihez. A workplace stratégia kialakításakor ezért figyelembe vesszük a vállalatok legkülönbözőbb területeit és szervezeti szintjeit, valamint az irodai, otthoni és virtuális munkakörnyezetet. Mindezeket dinamikusan, változásban vizsgáljuk és az érintettekkel együttműködve tervezzük és valósítjuk meg. A JLL Workplace Solutions üzletága a hazai vállalatok számára is elérhetővé teszi a tanácsadó globális workplace tapasztalatait. A teljes folyamat során összekötjük a szereplőket és eseményeket: az igények felmérésétől, a stratégiaalkotáson át, az ideális helyszín és konstrukció kiválasztásán keresztül a megálmodott iroda kivitelezéséig, change management szolgáltatásával végigkísérve a szervezetet a változás folyamatán.

Looking for more insights? Never miss an update.

The latest news, insights and opportunities from global commercial real estate markets straight to your inbox.

Looking for more insights? Never miss an update.

The latest news, insights and opportunities from global commercial real estate markets straight to your inbox.